Mégsem dolgozhat olyan könnyen együtt a család vasárnap a családi boltokban

A mai napig nem sikerült megtalálni azokat az embereket, akiknek jól jött volna ez az intézkedés, a KDNP mégis büszke arra, hogy sikerült keresztül verniük a parlamenten és lenyomniuk az ország torkán a vasárnapi pihenőnap névre keresztelt javaslatukat, ami ugye lányegében arról szól, hogy a legtöbb bolt nem lehet nyitva vasárnap, mert család.

A családi tulajdonban álló kisboltok kinyithatnak, de vasárnap csak a tulajdonos és családtagjai dolgozhatnak, mert család. Semjén Zsolt KDNP-s miniszterelnök-helyettes nemrég a Mandinernek adott interjújában örvendezett ezen, azt mondta, ez külön jó része a szabályozásnak, hiszen így vasárnap együtt dolgozhatnak a boltoscsaládok.

Arról azonban megfeledkezett, hogy egy 2007-es rendelet szerint az élelmiszer-vegyeskerekedésekben csak külön szakirányú OKJ-s képzéssel lehet valaki eladó.

Ha tehát a kisbolt tulajdonosa vasárnapra hazaküldi az alkalmazottait, mert család, és a fiát vagy a feleségét állítaná a pult mögé, mert család, akkor a fiának és a feleségének kellene ilyen OKJ-s végzettség. Ha nincs nekik, és ezt észreveszi a felügyeleti hatóság, bírság jön.

A vonatkozó rendeletben persze vannak kivételek, zöldség- és gyümölcskereskedésben OKJ-s képzettség nélkül is árulhat bárki, de amint egy zsömle vagy egy csoki kerül a pultra, kell a képesítés, hiszen ebben az esetben már vegyeskereskedésnek minősül a bolt.

A Népszabadság az Nemzetgazdasági Minisztériumhoz fordult, hogy megkérdezze, mi lesz ezzel az anomáliával. Az NGM közölte, hogy a jogszabály az adminisztrációs terhek csökkentése érdekében átdolgozás alatt áll, de nem árulták el, hogy pontosan mi változik majd. (blokkk.com, via nol.hu)