Mégsem dolgozhat olyan könnyen együtt a család vasárnap a családi boltokban

A mai napig nem sikerült megtalálni azokat az embereket, akiknek jól jött volna ez az intézkedés, a KDNP mégis büszke arra, hogy sikerült keresztül verniük a parlamenten és lenyomniuk az ország torkán a vasárnapi pihenőnap névre keresztelt javaslatukat, ami ugye lányegében arról szól, hogy a legtöbb bolt nem lehet nyitva vasárnap, mert család.

A családi tulajdonban álló kisboltok kinyithatnak, de vasárnap csak a tulajdonos és családtagjai dolgozhatnak, mert család. Semjén Zsolt KDNP-s miniszterelnök-helyettes nemrég a Mandinernek adott interjújában örvendezett ezen, azt mondta, ez külön jó része a szabályozásnak, hiszen így vasárnap együtt dolgozhatnak a boltoscsaládok.

Arról azonban megfeledkezett, hogy egy 2007-es rendelet szerint az élelmiszer-vegyeskerekedésekben csak külön szakirányú OKJ-s képzéssel lehet valaki eladó.

Ha tehát a kisbolt tulajdonosa vasárnapra hazaküldi az alkalmazottait, mert család, és a fiát vagy a feleségét állítaná a pult mögé, mert család, akkor a fiának és a feleségének kellene ilyen OKJ-s végzettség. Ha nincs nekik, és ezt észreveszi a felügyeleti hatóság, bírság jön.

A vonatkozó rendeletben persze vannak kivételek, zöldség- és gyümölcskereskedésben OKJ-s képzettség nélkül is árulhat bárki, de amint egy zsömle vagy egy csoki kerül a pultra, kell a képesítés, hiszen ebben az esetben már vegyeskereskedésnek minősül a bolt.

A Népszabadság az Nemzetgazdasági Minisztériumhoz fordult, hogy megkérdezze, mi lesz ezzel az anomáliával. Az NGM közölte, hogy a jogszabály az adminisztrációs terhek csökkentése érdekében átdolgozás alatt áll, de nem árulták el, hogy pontosan mi változik majd. (blokkk.com, via nol.hu)

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.