Oroszország cáfolja, hogy már meg is állapodtak volna a görögökkel

2015 április 18., szombat 16:17
50

A német Der Spiegel egy magas rangú görög szirizás politikusra hivatkozva azt írta, hogy Oroszország és Görögország megállapodott egy gázvezeték-beruházásól, melynek keretében Moszkva 5 milliárd eurót (kb. 1500 milliárd forintot) ad Görögországnak. Ezzel a pénzzel időlegesen meg is mentenék az államcsőd szélén tántorgó Görögországot. A görög gazdasági gondokat az országot koalícióban irányító szélsőbaloldali Sziriza rég az oroszokhoz közeledve szeretné megoldani, de eddig senki nem gondolta volna, hogy a megállapodás, ami mentesíti Görögországot az alól, hogy az EU-nál és az IMF-nél kelljen kuncsorognia, ennyire közel lenne.

De lehet, hogy nincs is: Moszkva ugyanis szombaton cáfolta a Der Spiegel értesüléseit.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője egy rádióinterjúban azt mondta, semmilyen megállapodást nem kötöttek, és az orosz-görög tárgyalásokon fel sem merült a görögök részéről, hogy orosz pénzügyi segítséget kérjenek a viszonyaik rendezéséhez.

„Természetesen volt szó az energetikai együttműködésről, és megegyeztünk abban, hogy szakértői munkacsoport dolgozza majd ki ennek részleteit, de nem állapodtunk meg pénzügyi segítségnyújtésról, hiszen ilyesmit nem is kért senki" - mondta Peszkov.

Az biztos, hogy mikor Alekszisz Ciprasz, Görögország szirizás miniszterelnöke Moszkvában járt, érdeklődött a Déli Áramlatot helyettesítő, a tervek szerint Törökországig megépítendő orosz gázvezeték felől, és a miniszterelnök arra is nyitott volt, hogy Görögország betársuljon a beruházásba.

Ciprasz és Putyin Moszkvában (AFP)

A Spiegel szerint Oroszország úgy nyújtana pénzügyi segítséget Görögországnak, hogy előleget adna a még meg nem épült vezeték működésének hasznából, aztán Görögország a vezeték beindítása után egyenlítené ki a számlát. A görög kormány egyelőre nem kommentálta hivatalosan a német lap értesüléseit.

Wolfgang Schaeuble német pénzügyminiszter azt mondta, boldog lenne, ha a Spiegel értesülése igaznak bizonyulna, és Görögország forrásokhoz jutna, de ez szerinte nem oldaná meg az ország problémáit, főleg azt, ami az európai partnerei felé történő teljesítés jelent Athén számára. (Reuters)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt