Az EU trösztellenes eljárást indít a Gazprom ellen

Kevesebb mint egy héttel azután, hogy Margrethe Vestager, az EU versenyjogi biztosa nekiment a Google-nek, most a Gazprom ellen is trösztellenes eljárást indíthat. A Financial Times értesülései szerint hivatalosan szerdán vádolja majd meg az Európai Bizottság az orosz céget, hogy visszaél piaci erőfölényével.

Az EU és a Gazprom harca évek óta tart, de az ukrán válság eldurvulása kicsit elirányította a figyelmet a Bizottság Gazprommal kapcsolatos versenyjogi aggályairól. Vestager ezt a harcot élesztheti újra szerdán.

A Gazprom helyzete az EU-n belül mindig is sajátos volt, Brüsszel ragaszkodik hozzá, hogy tagállamai és az EU-s hatóságok úgy kezeljék az orosz céget, mint bármely más EU-s versenytársát, pedig mindenki tisztában van vele, hogy a Kreml az orosz állami tulajdonú Gazprom orosz külpolitikai célokat szolgáló döntésein keresztül igyekszik markában tartani az orosz gázra utalt közép-európai országokat.

A Financial Times szerint az Gazprom elleni vádirat, melyben a gázár mesterséges mozgatásával és a versenytársak kiütésével vádolják a céget, már tavaly készen volt, de akkor nem indult vizsgálat, mert az EU döntéshozói attól tartottak, hogy a Gazprom elleni támadás elmérgesítette volna az orosz-ukrán konfliktust, vagy hogy az oroszok dühükben elzárják a gázt.

Az ukrán helyzetet már nem igazán lehet tovább rontani, de több diplomata így is attól fél, hogy Moszkvában támadásnak veszik majd a szerdai bejelentést, ez pedig újra visszaveti az EU eddig elért (apró) eredményeit az orosz-ukrán viszony rendezésében.

Ha a Gazprom számára rosszul sülnek el a dolgok, akkor az EU akár a cég éves forgalmának tizedére rúgó bírságot is kiszabhat, és a Bizottságnak arra is joga van, hogy kényszerítse a céget üzleti és döntéshozatali modelljeinek átalakítására. Vestager korábban azt mondta, a Gazprom ügyét üzleti-versenyjogi alapon szemléli, szerinte ehhez nincs köze a politikának. Moszkvában persze várhatóan máshogy gondolják majd.

Miután a biztos nyilvánosságra hozza vádjait, a Gazpromnak 12 hete lesz válaszolni azokra.

A vádak ő pontjai várhatóan az alábbiak lesznek:

  1. A Gazprom visszaélt piaci fölényével, és túlárazta a gázt kelet- és közép európai vevőinek.
  2. A Gazprom jogellenesen korlátozza a tőle vásárolt gáz továbbértékesítését.
  3. A Gazprom jogellenesen blokkolja a vele versenyző forrásokból való gázvásárlást.
Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.