Nem durrant valami nagyot Matolcsy csodafegyvere

gazdaság
2015 április 20., 11:43
comments 61

Az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet felmérése szerint a még Matolcsy György jegybankelnökségének idején a vállalkozások beruházási aktivistásának növelése érdekében elindított Növekedési Hitelprogram (NHP) nem igazán érte el céljait. A kutatás négy adatvétele szerint az NHP keretében nem igazán kapott hitelt olyan cég, amely egyébként nem kapott volna, holott a program egyik legfontosabb célkitűzése pont az volt, hogy hitelhez juttassa azokat a kis- és középvállalkozásokat, melyeknek a bankok a magasabb kockázat miatt már nem akartak hitelezni.

A vizsgált négy időpontban - 2013 és 2014 októbere között - a KKV-k közel 60%-a rendelkezett valamilyen banki hitellel. A hitelek típusát tekintve a forgóeszköz hitelek voltak többségben, ezeket a beruházási hitelek követték. Az NHP keretében is ez a két hiteltípus volt a legkedveltebb.

Az NHP-t a vállalkozások nagyjából 20 százaléka vette igénybe. Közöttük a felmérés szerint nőtt azok aránya, akik helyzetüket jónak vagy kielégítőnek ítélik, és kevesebb lett a borúlátó cég. Ha mást nagyon nem is, de ennyit mindenképp köszönhetünk a programnak. (Portfolio)

A programon egyébként jelen állás szerint nem vesztett pénzt az állam (hiszen hitelekről van szó), de ha a jegybank emelni lesz kénytelen az alapkamatot, az egész program elszáll, a jegybank pedig megszívja.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt