Erre a fiatalemberre érdemes figyelni, nemsokára ő lesz Lázár János, Mészáros Lőrinc és Habony Árpád egyben

Média
2015 április 22., 14:31
comments 139

Nagyon erős verseny van ma a hatalom közelében, hogy ki tud viccesebb dolgokat mondani. Egy darabig Böröcz László, a Fidesz ifjúsági szervezetének elnöke vezetett, aki arról, hogy testvére 5 trafik üzemeltetési jogát nyerte el Szombathelyen, azt találta mondani, hogy

"már túl vagyok rajta. És bírom a strapát."

Senki sem gondolta, hogy őt innen ma még meg lehetne verni.

Aztán a Portfolio kora délután kirakta a Nobilis Mártonnal készített interjúját, és minden megváltozott.

Ha valaki saját erőből jutott magasra, az Nobilis Márton a sok milliárdnyi közpénz felett diszponáló Nemzeti Kommunikációs Hivatal főnöke. Ő Nobilis Kristóf milliárdos üzletember fia, korábban a Prestige Média körül tűnt fel. A Prestige Médiát Várhegyi Attila volt fideszes államtitkár vezeti, a felesége az egyik tulajdonos. A cég, Várhegyi és Nobilis neve a volt origós főszerkesztő-helyettes, Pethő András levelében is előkerült, amit a Telekom belső ellenőrzésének írt a lapnál tapasztalható politikai nyomásgyakorlásról.

A Nemzeti Kommunikációs Hivatal létrejöttét tavaly októberben jelentették be, a hónap végén pedig azt is, hogy a veterán Nobilis Márton a főnök.

„A hivatal elsődleges feladata, hogy összehangolja és ellenőrizze a kormányzat reklámokkal és PR kommunikációval kapcsolatos közbeszerzéseit egységes és szabályozott célkitűzések alapján. A cél a kommunikációs kiadások ésszerűsítése és hatékonyabb felügyelete.”

Ezt írták róla a kormany.hu-n, és nem nehéz elképzelni, hogy az Orbán–Simicska háború idején ez a felügyelés mit jelenthet.

A Nemzeti Kommunikációs Hivatalról ezen kívül még nem lehet nagyon sokat tudni, azon kívül, hogy bő egy hete írtak ki egy egymilliárd forintos közbeszerzést az állampapírok értékesítésének reklámjára.

Nobilis több nagyon jópofa dolgot is mond ebben a portfoliós interjúban. Például beszél egy nagyon-nagyon fontos 25 milliárdos kormányzati kommunikációs beszerzésről, amit mindjárt kiírnak, és amin már direkt nagyon sokat fognak spórolni. Minden átlátható lesz, és tiszta, mint a patyolat.

Csak a hangulat kedvéért iderakom a beszélgetésből talán a legfontosabb kérdés-választ:

„Portfólió: A szabad verseny elvileg eddig is létezett, de az tény, hogy az elmúlt időszakban három ügynökség nyerte el nagy részben az állami reklámtendereket. Ugye nem erre a három szereplőre lesz kiírva a közbeszerzés?

Nobilis Márton: Már a kérdés is sértő. Természetesen nem rájuk lesz kiírva, de ők is indulhatnak, és nyerhetnek, ahogy mások is. A verseny tehát teljesen nyitott, mindenki szabadon indulhat.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.