Válaszoltak a törökök Putyinnak, aki szintén népirtásnak nevezte az örmény népirtást

Tbg
2015 április 24., péntek 18:28
166

 Törökország élesen elítélte pénteken Vlagyimir Putyin nyilatkozatát, melyet az orosz elnök az örmények ellen az Oszmán Birodalomban elkövetett tömeggyilkosságok kezdetének 100. évfordulója alkalmából rendezett jereváni megemlékezésen mondott.

Putyin kijelentette, hogy "semmi sem igazolhatja a tömeggyilkosságokat", és a száz évvel ezelőtti eseményeket "népirtásnak" nevezte.

"Visszautasítjuk és elítéljük az 1915-ös események népirtásnak minősítését, amelyet Putyin orosz elnök tett előzetes figyelmeztetéseink és felhívásaink ellenére" - írta közleményében a török külügyminisztérium.

"Figyelembe véve a tömeggyilkosságokat, deportálásokat (...), amelyeket Oroszország vitt végbe a Kaukázusban, Közép-Ázsiában és Kelet-Európában az elmúlt évszázadban (...), azt gondoljuk, neki kell a legjobban tudnia, mi az a népirtás, és annak milyen jogi vonatkozásai vannak" - hangzik a török külügyi közlemény. "Ennek a tévedésnek a megismétlése Oroszország részéről nem szolgálja térségünk békéjét és jólétét" - folytatódik a szöveg.

Jurij Usakov, az orosz elnök tanácsadója április 22-én úgy nyilatkozott, a Kremlben arra számítanak, hogy Ankara "megértéssel viszonyul" Putyin részvételéhez a jereváni évfordulós megemlékezéseken.

"Nagyon szoros partneri kapcsolataink vannak (...) a Török Köztársasággal, amelyek a kölcsönösen előnyös gazdasági együttműködés szilárd alapján állnak" - hangsúlyozta Peszkov. (MTI)

 

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt