Pszichó-botrány van Amerikában: kínvallatáshoz adtak tanácsokat

külföld
2015 május 02., 09:48
comments 191

Nagy botrány van, nagyon komoly etikai vitákat kelt, hogy kiderült, az Egyesült Államok legnagyobb pszichológusokat tömörítő szervezete (az APA) kínvallatásokhoz adott szaktanácsokat a CIA-nak.

Olyan e-mailek láttak most napvilágot, amelyek azt bizonyítják, hogy a CIA pszichológusai összehozták az APA vezetőit azzal a két úgynevezett szakértővel, akik a kínvallatások menetrendjét a 2001 szeptember 11-i merénylet után kidolgozták a CIA számára. A 2003-as levelezés szerint a két kínzás-szakértőt (James Mitchellt és Bruce Jessent) így írták körül a titkosszolgálat emberei a pszichológusoknak: „különleges dolgokat csinálnak különleges emberekkel különleges helyeken, és általában nem lehet kapcsolatba lépni velük”.

Gyanú már volt eddig is

A pszichológusok részvétele a kínvallatások technikájának megtervezésében egy tavaly megjelent könyvben merült fel először élesen. James Risen újságíró Fizess mindenáron (Pay any Price) címmel írt egy kötet a Bush-korszak titkos kínvallatásairól. Risen azt állította, hogy a pszichológusok bevonása azért volt elsősorban fontos, mert így az igazságügyi minisztérium velük tudott takarózni, jelezve, hogy szakemberek ellenőrzik a programot, tehát az nem lehet embertelen. Az APA vezetői a könyv megjelenése után tagadták, hogy szervezetük részt vett volna ilyesmiben, majd független szakértőket bíztak meg, hogy kiderítsék, pontosan mi történt bő tíz évvel ezelőtt. Ez a szakértői jelentés készült el mostanra, és ezt olyan ismert pszichológusok készítették, akik kivételesen nem tagjai az APA-nek, illetve emberjogi szakértők is részt vettek a munkában.

A jelentés készítői megtalálták azokat a leveleket, amelyekre James Risen is hivatkozott a könyvében, és csütörtökön a New York Times nyilvánosságra is hozta ezeket.

A szállást kifizették a titkosszolgának

A CIA és az APA még közös konferenciát is szervezett 2003-ban, ahol arról volt, hogyan lehet megállapítani, hogy igazat mond vagy hazudik valaki, hogyan lehet az igazmondást előidézni, és hogyan lehet az érzékelésre úgy hatni, hogy az befolyásolja a hazugokat. Az óvatos megfogalmazás mögött a hatékony kínzási technikák elemzése lehetett.

A CIA embere a konferencia szervezésekor tudta, hogy határán jár a törvényességnek, hiszen ezt írta az APA egyik vezetőjének: „Sajnos nem lakhatok egy szállodában veletek, mert féltucat szabályt sértenék meg vele. Elkölthetek több millió dollárt anélkül, hogy bárki kérdezne bármit, de ha 300 dolcsit elköltök szállodára, akkor rögtön a pedofilokkal kerülök egy kategóriába” - panaszkodott a CIA furcsa belső szabályairól. Az APA vezetője válaszában megnyugtatta, hogy a szoba árát majd lecsippentik a CIA-nak végzett munka költségvetéséből, úgyis elég nagyvonalú volt a titkosszolgálat a pszichológusokkal.

2004-ben, az Abu Gréb börtönben készült kínzásos fotók megjelenése után szintén titkos találkozót tartottak a pszichológusok és a CIA emberei „etika és nemzetbiztonság” témakörben a most előkerült levelek szerint. 2005-ből több olyan levél is előkerült, amelyekből nyilvánvaló, hogy az APA egy szakértői csapatot állított fel, akik "hasznos tanácsokat adnak" vallatáshoz.

A levelek ellenére az APA továbbra is azt állítja, hogy nem volt intézményes együttműködés a szervezet és a kormány között.

Ezzel szemben a mostani jelentés azt állítja, hogy volt titkos együttműködés a kormány és az APA között, és ez arról szólt, hogy a pszichológusok irányelveket készítettek titkos kihallgatásokhoz. Az eddig nyilvánosságra hozott levelekből az egyértelműen kiolvasható, hogy az APA néhány vezetője és a CIA kínvallatásügyi főmegbízottai között kifejezetten baráti kapcsolat volt. Júniusban állítólag újabb bizonyítékokat mutatnak majd be a két szervezet közti kapcsolatról, legalábbis ezt ígéri egy másik, szintén a témán dolgozó kutatócsoport.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.