A szaúdi olajminiszter szerint az olaj árát senki nem tudja irányítani, csak Allah

Az olajat termelő országok nemzetközi kartele, az OPEC nem tudja megvédeni a tavaly június óta zuhanó olajárat, mert elsősorban az észak-amerikai palagáztermelés miatt túlkínálat van a piacon, és ezért kellett a korrekció. Ez főleg azokat a termelőországokat viseli meg, ahol drágább a kitermelés és túl nagy felhalmozott vagyonuk se, mint Oroszország, Irán, Venezuela, Nigéria vagy Angola. Minderről többet itt írtunk. Közben az olajárak sok éve nem tapasztalt mélységbe kerültek.

Ali al-Naimi, Szaúd-Arábia olajügyi minisztere minderről most azt mondta:

„Senki nem tudja irányítani az olaj árát – ez Allah akaratán múlik.”

Ali al-Naimi (Fotó: Jasszer al-Zajjat / AFP)

Az OPEC (aminek a 12 tagállama közül Szaúd-Arábia a legbefolyásosabb) úgy döntött, hogy az olajtermelési céljait tartani fogja annak ellenére, hogy zuhan az olaj ára. Tavaly év végén úgy zuhant majdnem 50 százalékot, hogy az elmúlt 5 évben szinte mindig 100 dollár fölött maradt a hordó ára.

Most egész bizakodó a hangulat, a szaúd-arábiai miniszter nem tart attól, hogy mi lesz, ha Irán megint árulhatja az olajat a piacon, pedig az amerikaiak korábban úgy számoltak, hogy ha az Irán elleni gazdasági szankciókat feloldják, az 15 százalékos olajárzuhanást is okozhat. (Business Insider)