A szaúdi olajminiszter szerint az olaj árát senki nem tudja irányítani, csak Allah

gazdaság
2015 május 05., 12:46
comments 45

Az olajat termelő országok nemzetközi kartele, az OPEC nem tudja megvédeni a tavaly június óta zuhanó olajárat, mert elsősorban az észak-amerikai palagáztermelés miatt túlkínálat van a piacon, és ezért kellett a korrekció. Ez főleg azokat a termelőországokat viseli meg, ahol drágább a kitermelés és túl nagy felhalmozott vagyonuk se, mint Oroszország, Irán, Venezuela, Nigéria vagy Angola. Minderről többet itt írtunk. Közben az olajárak sok éve nem tapasztalt mélységbe kerültek.

Ali al-Naimi, Szaúd-Arábia olajügyi minisztere minderről most azt mondta:

„Senki nem tudja irányítani az olaj árát – ez Allah akaratán múlik.”

photo_camera Ali al-Naimi (Fotó: Jasszer al-Zajjat / AFP)

Az OPEC (aminek a 12 tagállama közül Szaúd-Arábia a legbefolyásosabb) úgy döntött, hogy az olajtermelési céljait tartani fogja annak ellenére, hogy zuhan az olaj ára. Tavaly év végén úgy zuhant majdnem 50 százalékot, hogy az elmúlt 5 évben szinte mindig 100 dollár fölött maradt a hordó ára.

Most egész bizakodó a hangulat, a szaúd-arábiai miniszter nem tart attól, hogy mi lesz, ha Irán megint árulhatja az olajat a piacon, pedig az amerikaiak korábban úgy számoltak, hogy ha az Irán elleni gazdasági szankciókat feloldják, az 15 százalékos olajárzuhanást is okozhat. (Business Insider)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.