Tombol a csonttörőláz Brazíliában

külföld
2015 május 5., 3:20
comments 34

Idén már legalább 229-en haltak meg a csonttörőlázként is emlegetett dengue-lázban Brazíliában, elsősorban Sao Paulo államban.

A dengue-lázat fertőzött szúnyogok terjesztik, elég hatékonyan. 2015 első 15 hetében már 746 ezren fertőződtek meg, ez 234 százalékos emelkedés az előző évhez képest. A láz vérzéses formája akár halálos is lehet, Sao Paulo államban például már 169-en haltak meg, ami 44,89 százalékos emelkedés a tavalyihoz képest.

A brazil hatóságok most génmódosított szúnyogokkal próbálnak harcolni a kór ellen. Sao Paulótól 160 kilométerre, Piracicabában százezer génmódosított Aedes aegypti szúnyogot eresztettek szabadon. Így génmódosított szúnyogból kétszer annyi lesz, mint normálisból, így azok szép lassan kiszoríthatják a módosítatlan állományt, amivel szemben a módosított utódjai nem élik meg a felnőttkort, így jelentősen csökkenthető egyrészt a populáció, másrészt a kórt terjeszteni képes felnőtt szúnyogok száma is. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt