Tombol a csonttörőláz Brazíliában

külföld
2015 május 05., 03:20
comments 34

Idén már legalább 229-en haltak meg a csonttörőlázként is emlegetett dengue-lázban Brazíliában, elsősorban Sao Paulo államban.

A dengue-lázat fertőzött szúnyogok terjesztik, elég hatékonyan. 2015 első 15 hetében már 746 ezren fertőződtek meg, ez 234 százalékos emelkedés az előző évhez képest. A láz vérzéses formája akár halálos is lehet, Sao Paulo államban például már 169-en haltak meg, ami 44,89 százalékos emelkedés a tavalyihoz képest.

A brazil hatóságok most génmódosított szúnyogokkal próbálnak harcolni a kór ellen. Sao Paulótól 160 kilométerre, Piracicabában százezer génmódosított Aedes aegypti szúnyogot eresztettek szabadon. Így génmódosított szúnyogból kétszer annyi lesz, mint normálisból, így azok szép lassan kiszoríthatják a módosítatlan állományt, amivel szemben a módosított utódjai nem élik meg a felnőttkort, így jelentősen csökkenthető egyrészt a populáció, másrészt a kórt terjeszteni képes felnőtt szúnyogok száma is. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.