Megszabnák Kínában, mekkora lehet a kereszt templomon

vallás
2015 május 07., 11:29
comments 113

A tempolomok teteje helyett a homlokozatra kerüljön a kereszt, és azok nem lehetnek nagyobbak a homlokzat magasságának tizedénél. Ez is szerepel abban a szabályozásban, ami ma lett publikus Csöcsiang tartományban. Ebben a kelet-kínai tartományban él az egyik legnagyobb kínai keresztény közösség. A szabályozás nemcsak az új, hanem a meglévő tempolomokra is érvényes lenne.

Ott van például a 9 milliós Vencsou, a lakosság körülbelül 15 százaléka keresztény, Kína Jeruzsálemeként emlegetik, és több mint kétezer templom van a városban. Ezekről tavaly óta több száz keresztet vetettek le a hatóságok. Állításuk szerint többnyire azért, mert a templomokat engedély nélkül alakították ki.  Nemcsak keresztek kerültek le az épületekről, hanem több templomot egyszerűen eltüntettek. A 30 millió jüanból (1,3 milliárd forintból) épített, 10 ezer négyzetméter alapterületű, gótikus stílusú, gigantikus Szancsiang templomot egy éve bontották le, mert az engedélyekben szereplő méretnél csaknem ötször nagyobbra építették és mezőgazdasági területre. A helyi hatóság emberei közül többeket elbocsátottak, egy lelkészt őrizetbe vettek tiltakozó tüntetés szervezéséért.

A kínai sajtóban megszólalt hivatalnokok szerint a tartományi vezetés az illegálisan épített, vagy bővített épületek eltüntetését szabta ki feladatul a helyiekre, és tagadta, hogy a lépés a keresztények ellen irányulna.

Tavaly az első fél évben például az egyik településen több mint 560 ezer négyzetméter, törvénytelenül, vagyis engedélyek nélkül épített építményt bontottak le. Ezekből 20 ezer négyzetméternyi szolgálta a protestáns, a katolikus, illetve a buddhista és a taoista hívőket.

Egyházi vezetők, lelkészek a South China Morning Post című hongkongi lapban elismerték, hogy nem a hivatalos városfejlesztési tervekkel összhangban építkeztek, de arra panaszkodtak, hogy az új templomok építéséhez, valamint a már meglévők átalakításához "legalább száz" jóváhagyó pecsétre van szükség, és a hosszadalmas ügymenet miatt fogtak neki a kérvények beadásával párhuzamosan a munkának.

A tavaly kezdett kampány közben egyes helyi tisztségviselők kezdeményezésére több templomról, imaházról már levették a keresztet, mert az ott összegyűlő keresztény közösségek nem rendelkeztek a szükséges működési engedéllyel. Ezzel akarták kerülni a feltűnést, de sajtóhírek szerint ez csak mérsékelten sikerült nekik. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.