Milyen kényszermunka? Csak arról van szó, hogy az illegális bevándorlóknak dolgozniuk kell

politika
2015 május 08., 10:33
comments 276

A Guardian múlt héten írt egy cikket azzal a címmel, hogy

"Hungary PM: bring back death penalty and build work camps for immigrants"

azaz a

"Magyar miniszterelnök: hozzák vissza a halálbüntetést, építsünk munkatáborokat a bevándorlóknak"

Mi is vitatkoztunk itt bent a szerkesztőségben, hogy mennyire túlzó, vagy elfogadható ez a cím.

Egyfelől Orbán nem mondta konkrétan, hogy hozzák vissza a halálbüntetést, se azt, hogy építsenek munkatáborokat a bevándorlóknak. Másrészt az, amiket Orbán mondott kb. ezeket jelentik, illetve még pontosabban: Orbán pont arra játszik, hogy a szavait így értelmezzék.

Ilyen értelemben a kettőspontos megoldás tényleg nem szerencsés a címben, de a Guardian szerkesztői nem hülyék, pontosan értették, hogy mit akar kommunikálni a magyar miniszterelnök.

Ezek után kezdett el Kovács Zoltán, nemzetközi kormányszóvivő szerepe szerint pattogni az ügyben, hogy hát a Guardian hazudik, és Orbán egyáltalán nem is mondott ilyet.

Ma a lap online verziójába berakták a levelét. Ebben Kovács többek között azt írja:

"On immigration, the author writes that the prime minister “recommends internment camps for illegal immigrants and states they should be forced to work”. Once again, he has not."

azaz

"A bevándorlással kapcsolatban a szerző azt írja, hogy a [magyar] miniszterelnök "olyan táborokat javasol a bevándorlóknak, ahol munkára kényszerítenék őket". Ilyen [a miniszterelnök] nem mondott."

Szóval a halálbüntetéssel kapcsolatban tényleg valamivel "óvatosabb" volt, úgy értem még ma reggel sem volt bátorsága egyenesen megmondani a kérdésről, hogy mit gondol.

A bevándorlókról viszont ez hangzott el:

"Megkérdezik majd egyebek mellett az emberektől: egyetértenek-e azzal, hogy az illegális határátlépőket őrizetbe kell venni, hogy azonnal vissza kell őket toloncolni, és hogy amíg Magyarországon tartózkodnak, addig munkát kell végezniük az itteni létfenntartásuk költségeinek fedezésére."

Szóval megfogják az illegális határátlépőket, bezárják őket, és dolgozniuk kell. Jó, lehet nem is táborba.

Most el lehet bábozni, hogy a nemzeti konzultáció nem is sunyi propaganda, hanem tényleg valami közvélemény-kutatás, és Orbán nem mondja, hanem kérdezi, de ettől ez még nem lesz igaz.

Ezzel szemben ha a Tabuban azt a szót húznám, hogy kényszermunkatábor, azt valószínűleg így magyaráznám el.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.