Minszkben meneteltek együtt oroszok és amerikaiak

Tbg
háború
2015 május 09., 11:28
comments 61

Fehéroroszország-történelem-évforduló-hadsereg
Győzelem napi ünnepségek - Minszkben amerikai és orosz katonák is részt vettek a díszszemlén

Amerikai és orosz katonák együtt meneteltek a győzelem napi díszszemlén Fehéroroszország fővárosában, Minszkben.

Az egykori szövetségesek egységének bemutatása éles ellentétben állt a moszkvai katonai parádéval, amelyről az Egyesült Államok és a legtöbb európai ország távol maradt Oroszországnak az ukrajnai konfliktusban játszott szerepe miatt. A moszkvai parádéról itt írtunk.

A díszszemlét megnyitó ünnepi beszédében Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök kijelentette, "mélyen jelképes", hogy az amerikai és az orosz fegyveres erők képviselői részt vesznek a rendezvényen. A felvonuló több mint 5 ezer katona között az amerikai légierő 40 tagja is ott volt.

Lukasenka egyebek közt azt mondta, hogy "a fehérorosz hadsereget katonai szakértők jelenleg az egyik legerősebbnek tartják Kelet-Európában", és megnőtt a fehérorosz gazdaság védelmi ágazatának versenyképessége.

A fehérorosz diktátor az ukrán válság elmélyülése óta több gesztust is tett a kiegyensúlyozottság irányába, igyekezett a konfliktusban nemcsak Oroszország irányába elköteleződni. Ennek oka lehet az, hogy Lukasenka is tart Putyin expanziós politikájától.

Amikor például tavaly az orosz hadsereg a fehérorosz határ közelében gyakorlatozott, Fehéroroszország felvonultatta a határon katonai erejét, amire korábban a két szövetséges között nem nagyon volt példa. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.