A Nyemcov-jelentés szerint eddig 220 orosz katona halt meg Kelet-Ukrajnában

háború
2015 május 12., 10:30
comments 53

Egy jelentés, ami tartalmazza a Moszkvában idén meggyilkolt Borisz Nyemcov anyagait, azt állítja, hogy legalább 220 orosz katona meghalt már a tavaly kitört kelet-ukrajnai harcokban.

Az orosz védelmi minisztérium tagadja, hogy bármilyen katonái harcolnának Ukrajnában, mondván, csupán önkéntesek csatlakozhattak a szeparatistákhoz.

A 64 oldalas jelentés szerint valóban papíron felmentett katonákat tartottak számon önkéntesekként.

A jelentés szemtanúk és médiajelentések mellett az elhunyt katonák rokonaival készített beszélgetéseken alapul, több bizonyítékot Borisz Nyemcov ellenzéki vezető gyűjtött össze.

A férfit február 27-én lőtték le Moszkvában, nem messze a Kremltől. Több csecsent is törvénytelenül letartóztattak az üggyel kapcsolatban, és a csecsen elnökhöz köthető első számú gyanúsítottról is kiderült, hogy kínzással verték ki belőle a vallomását, de a gyilkosság irányítójának kilétére nem derült fény.

A gyilkosság egyébként úgy nézett ki, mintha a Kremlből rendelték volna(AP)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.