Az igazi kétharmad: a dél-alföldi egzotikus éttermek 70 százalékánál találtak szabálytalanságokat

gasztronómia
2015 május 13., 08:18
comments 19

A Dél-Alföldön ellenőrzött, külföldiek által üzemeltetett belvárosi éttermek több mint kétharmadánál találtak szabálytalanságokat az adóellenőrök és a pénzügyőrök – közölte a NAV.

Vizsgálták a külföldi állampolgárok tartózkodásának jogszerűségét és a foglalkoztatási előírások meg az ételkészítéshez felhasznált nyersanyagok eredetére, a higiéniai előírásokra vonatkozó szabályok betartását.

Az adóellenőrök és a pénzügyőrök által vizsgált éttermek közel 70 százaléka nem tartotta be a foglalkoztatással vagy az online pénztárgépekkel kapcsolatos jogszabályokat, ezért várhatóan összesen 1 millió forintos mulasztási bírságot szabnak ki. Egy belvárosi étteremben a pénzügyőrök jelöletlen jövedéki termék forgalmazása miatt indítottak hatósági eljárást, miután az árut lefoglalták.

Az élelmiszerlánc-biztonságért felelős ellenőrök több étteremben találtak jelöletlen vagy lejárt szavatosságú nyersanyagot, súlyos higiéniai hiányosságok miatt is indítottak eljárást és elrendelték egy étterem azonnali bezárását.

Több esetben külföldi munkavállalók szabálytalan alkalmazása miatt indult hatósági vagy idegenrendészeti eljárás. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.