Annyira működik az unortodox venezuelai gazdaság, hogy a gyógyszertárakban már ujjlenyomatot kérnek a vásárlóktól

külföld
2015 május 15., 20:37

A legnagyobb nemzeti gyógyszertárlánc vezette be ezt az intézkedést Caracasban, mivel a kormány ezzel próbálja megakadályozni, hogy csempészek és feketepiaci szereplők halmozhassanak fel olyan ritka javakat, mint amilyen a gyógyszer vagy a vécépapír.

Az országban mostanában nem ritkák a többórás sorok, közben pedig sok termék már egyáltalán nem kapható boltokban, csak feketepiacon. Ezért most ujjlenyomat-ellenőrzéssel tartatnák be, hogy mindenki csak az engedélyezett limitig vásárolhasson bizonyos javakból. A gyógyszertár-lánc, a Farmatodo alelnöke, Luis Manuel de Llano szerint ezek helyes törekvések, hiszen a cél az, hogy ellássák a venezuelaiakat. Azt nem árulta el, hogy önként vagy a kormány kérésére vágtak-e bele az ellenőrzésekbe.

photo_camera Üzlet Caracasban (AFP)

A Hugo Chávez halála után megválasztott Nicolas Maduro elnök egyelőre nem találja a receptet az ország gazdasági bajainak megoldására, de retorikai szinten persze már nyerésre áll. Szerinte gazdasági háborút vívnak éppen gátlástalan üzletemberekkel. Külső szakértők szerint amúgy valójában a tervgazdaság és a túlzásba vitt államosítás tehet a hosszú sorokról és a hiányokról, és az ujjlenyomat-leolvasás ezen nem fog sokat segíteni, de a burzsoá károgókat persze senki nem veszi komolyan a kormányból.

Az állami tulajdonú szupermarketekben eddig is kértek már személyigazolványt vásárlásokkor, és ujjlenyomatot is néhány helyen. A helyiek érthető módon nem túl lelkesek emiatt. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.