Egészségesebb légkeverőrendszer a repülőkre, szuperolcsó AIDS-teszt és tenger alatti olajkutak helyreállítása

tudomány
2015 május 15., 15:17
comments 69

Kanada tarolt idén a világ legnagyobb, középiskolásoknak szóló tudományos versenyén, az Intel ISEF-en Pittsburghben.

Az Intel társalapítójáról és korábbi vezetőjéről, Gordon E. Moore-ról elnevezett fődíjat a 17 éves vancouveri Raymond Wang kapta meg. Találmánya egy repülőkre tervezett, újfajta légbefúvó és légkeverő rendszer, ami

úgy képes 190 százalékkal több friss levegőt juttatni az utastérbe, hogy közben a kabin levegőjében lévő kórokozók koncentrációját 55-szörösen csökkenti.

A rendszer tervezése során az alacsony költség és a környezettudatosság is szempont volt, ezért a szerkezet könnyen beszerelhető a legtöbb, ma működő utasszállítóba.

A Gordon E. Moore-díj mellé jár 75 ezer dollár (kicsit több mint 20,2 millió forint) is, valamint támogatás a résztvevő iskolájának.

Az Intel Alapítvány Fiatal Tudós Díját a szintén kanadai, 16 éves Nicole Ticea, és a 18 éves texasi Karan Jerath kapták. Ezzel a díjjal 50 ezer dolláros jutalom jár.

photo_camera Karan Jerath (Texas), Nicole Ticea (Kanada) és Raymond Wang (Kanada). Fotó: Carolyn Tiernan

Nicole Ticea a világ legegyszerűbb és legolcsóbb AIDS-tesztjét találta fel. Ehhez nem kell elektromosság, sem feltétlenül steril körülmények, ráadásul mindössze 5 dollárért legyártható egy tesztszerszám. A találmány világszerte segíthet csökkenteni a későn, vagy egyáltalán nem diagnosztizált HIV-fertőzöttek arányát, akik nem tudván betegségükről sok esetben óvatlanul tovább fertőzik partnereiket is. Nicole Ticea már saját vállalkozást is alapított a tesztje forgalmazására.

Karan Jerath pedig egy olyan módszert dolgozott ki és tesztel sikeresen, mellyel jelentős mértékben biztonságosabbá tehetők a tenger alatti olajkutak. Az új rendszer rendkívül gyorsan képes elvégezni a helyreállítást és a víztisztítást, ha egy ilyen kút kitör vagy felrobban a tenger alatt. Ráadásul a kitörő olaj és gáz is megmarad.

A fődíjakon kívül persze kiosztottal rengeteg kategóriabeli díjat és ösztöndíjat is. Több jutalmat kapott például a 17 éves virginiai lány, Ava Carmen Lakmazaheri is, aki egy elektroenkefalografikusan, agyhullámokkal vezérelhető humanoid robotot hozott a versenyre.

photo_camera Ava Lakmazaheri (Virginia) Fotó: Carolyn Tiernan

A legtöbb díjat idén is az Egyesült Államok diákjai kapták, Európából pedig - szintén hagyományosan - Németország szerepelt a legjobban, de a kontinensünkről Bulgária, Fehéroroszország és Oroszország is több díjat nyert.

Kiemelkedően jól szerepelt még Szaúd-Arábia, Kína és India is.

Magyarországot idén Rozsnyik Szabolcs képviselte a versenyen egy, a többfalú szén nanocsövek lehetséges fejlesztési irányairól és felhasználásáról szóló kémiai kutatással.

A pénteki díjazottak neveit itt lehet megnézni, a különdíjasokat meg itt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.