Így néz ki Orbán Viktor négy kiló szalonnából

Tbg
MŰVÉSZET
2015 május 16., 13:51
comments 425

Egy köbcentiméteres (1x1x1) szalonnakockákból elkészült Orbán Viktor miniszterelnök portréja. A két képzőművész, Szép Éva és Csáki László négy kilogramnyi húsos szalonnát használtak fel, a mozaik kirakása hét órán át tartott, íme:

photo_camera Szép Éva–Csáki László: A miniszterelnök portréja
(szalonnamozaik, fotó, keretben 80x60 cm, 2015)

A portréhoz többféle hústerméket használtak: kolozsvári és erdélyi szalonna, kenyérszalonna és sonka alkotják a „pixeleket”.

A képet teljesen analóg módszerrel – „egyik kockát a másik mellé rakva” – készítették. Némi fényelésre szükség volt a végén, a fotózásnál, mert a hétórás puzzle-zés után a kockák kissé megbarnultak. A fotózás után a mozaik alapanyagát lefagyasztották, és később apránként elfogyasztotta a két, egy háztartásban élő alkotó.

Az eredeti mű tehát már nincs is meg, fotóként lehet majd kiállítani.

photo_camera Így készült a szalonnamozaik (Gif: Szép-Csáki)

És még ennél is érdekesebb, hogy honnan jött az ötlet, miszerint Orbán Viktor arcképét szalonnából kéne kirakni.

Mint Csáki írja, régi ötlet volt, hogy mozaikot rakjanak ki szalonnából:

„Az ihlet egy reggelizés közben jött, de nem tudtuk sokáig, hogy mi legyen a téma. Az egyik legősibb képzőművészeti technikához a mozaikhoz méltó klasszikus műfajt a portrét választottuk. (...) Pár éve erdélyben vásároltunk egy üveg jó pálinkát egy jegenyei nénitől, beszélgettünk, és azt mondta, hogy kétféle ember létezik a „libazsíros” és a „disznózsíros”. Ezt a mondást azóta is emlegetjük, mert sokféleképpen lehet értelmezni, és nagyban hozzájárult a mozaik elkészítéshez.”

Csákinak az tetszett meg a szalonnákban, hogy mennyiféle színtónusban pompáznak, az emberi bőrszín összes árnyalatát lefedik. Leendő felesége, Szép Éva későbbi ötlete volt, hogy a kormányfőről készüljön el az első, kísérleti jellegű szalonnaportré.

A szalonnaportré elkészítésével Orbán Viktor arcképeinek sora újabb darabbal bővült. Készült már szappanból Orbánról mellszobor (videó), de több magyar képzőművész vagy laikus készített már hagyományos vagy kevésbé hagyományos módszerrel Orbánról portrét.

Nagy Kriszta Tereskova és  Dr. Máriás az ismertebbek között van, előbbitől Lévai Anikó is vásárolt férjéről képet, míg utóbbinak Lázár Jánosról készült vadászos portréja kelt el, amit L. Simon László államtitkár vásárolt meg Lázárnak.

Tippem az, hogy a szalonnaportréra Fazekas Sándor hungarikumminiszter fog lecsapni.

Szép Éva tervező munkáit leginkább az Evuska párnák miatt lehet ismerni, Csáki László filmest, képzőművészt már korábban bemutattuk Mr. Bings című animációs rövidfilmjének online premierje idején, honlapján még több munkája (videóklipek, festmények, kisfilmek) látható.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.