Ezrek követelik Macedóniában a kormány távozását

külföld
2015 május 17., 12:26
comments 30

A több ezer demonstráló az ország fővárosában, Szkopjéban tüntet, és követeli a régóta hatalmon lévő miniszterelnök, Nikola Gruevszki lemondását. A tüntetőknél albán és macedón zászlók is vannak – írja a BBC.

photo_camera Fotó: Robert Atanaszovszki / AFP

A tüntetésre azután került sor, hogy az ellenzék olyan felvételeket hozott nyilvánosságra, amik szerint a macedón kormánypárt elcsalta a 2014-es parlamenti választást, a billegő körzetekbe utaztatott választókkal és hamisított névjegyzékekkel. A felvételek továbbá bírósági ítéletek befolyásolásáról, lopásokról és mindenféle egyéb hatalmi visszaélésekről is szólnak.

A miniszterelnök tagadja a vádakat, és a kormány szerint az ellenzék az ország destabilizálására törekszik, ezért a kormány hétfőre ellentüntetést szervez.

A botránnyal egy időben a múlt hét végén Macedónia egyik városában rendes csata volt, 22 halottal. A kormány szerint albán szakadárok tehetnek a vérontásról, az ellenzék szerint viszont vérrel akarják eltakarni a belpolitikai botrányokat. A helyi konfliktus a nagyhatalmak küzdelméről is szól. Az oroszok a kormánnyal vannak, az USA és az EU inkább az ellenzékkel, hiperaktívak a titkosszolgálatok.

A kétmilliós Macedónia lakóinak negyede albán, és 2001-ben egyszer már majdnem kitört a polgárháború az albánok és a macedónok között. A hétvégére háborús övezetté vált Kumanovo lakóinak 37 százaléka albán.

A macedón kormány állítása szerint az albán fegyveresek átszivárogtak Koszovóból, és felkelést akartak kirobbantani, de időben lecsaptak rájuk.

Itt a Russia Today élő közvetítése a tüntetésről:

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.