Az orosz parlament inkább nem szeretne vizsgálóbizottságot a Nyemcov-gyilkosságról

2015 május 18., hétfő 10:50
0

Volt ugyan erre vonatkozó igény, hogy alakuljon parlamenti vizsgálóbizottság az ellenzéki politikus elleni merénylet körülményeit feltárandó, de a dumán végül ez nem ment át. Borisz Nyemcovot februárban gyilkolták meg Moszkva közepén, a Vörös Palota közelében. A gyilkosságról és a gyanús összefüggésekről akkor részletesen írtunk.

Dmitrij Gudkov parlamenti képviselő tette közzé Facebook-oldalán azt a levelet, amit beadványára válaszul kapott. Szergej Nariskin, a duma elnöke arról írt, hogy bár nem kérdés, hogy igazságszolgáltatás elé kell kerüljenek a tettesek, de fontos kiemelni, hogy a bűnügyi vizsgálat lefolytatása a bűnügyi hatóságok dolga.

Viszont éppen ez aggasztja az orosz ellenzékieket, hiszen a gyilkossággal megvádolt csecseneknek nem igazán látszik világos indítékuk a gyilkosság elkövetésére, ráadásul már vissza is vonták a beismerő vallomásukat.

Nyemcov éppen arról készült nyilvánosságra hozni információkat, hogy hogyan vett részt az orosz hadsereg Ukrajna megszállásában, amikor meggyilkolták. Jelentése azóta megjelent.

(Business Insider, AFP)