Egy algoritmus ingyenes fotókból csinál gyönyörű time-lapse-eket

tech
2015 május 18., 13:39
comments 6

A Google és a Washingtoni Egyetem kutatói létrehoztak egy algoritmust, ami automatikusan állít össze time-lapse-eket, egyelőre az interneten található több mint 86 millió szabadon, ingyenesen felhasználható fotóból. A képeken a turisták által gyakran látogatott helyszínek láthatók felhőkarcolóktól gleccserekig.

Az algoritmus először sorba állítja az összegyűjtött képeket időrend szerint, aztán egy nézőpontba forgatja őket, majd egységesíti a fényerőt, és minimalizálja a vibrálást. Szerencséjükre a Flickren és a Picasan egy csomó olyan fotó van, amiket ugyanabból a szögből lőttek a fotósok.

A rendszer mondjuk még mindig időigényes: egy time-lapse elkészítése egy számítógépen kb. hat órát vesz igénybe – de ez semmi ahhoz képest, hogy több év fotói vannak bennük összegyűjtve.

photo_camera A norvégiai Briksdalsbreen gleccser (Fotók: University of Washington/Creative Commons)

time lapse 02

time lapse 04

timelapse 03

Az ukrajnai Lviv

Akit érdekel nagyon részletesen az algoritmus működése, az ebben a pdf-ben elolvashatja angolul. De itt egy videó is, ami nagyjából elmagyarázza:

(The Verge)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.