Az eddigi legdurvább orosz törvény lehet a nemkívánatos külföldi szervezeteket kivégző jogszabály

külföld
2015 május 19., 17:10
comments 393

Kedden fogadta el az orosz Duma a nemkívánatos külföldi szervezetek betiltásáról szóló jogszabály harmadik, végső változata. Ha az orosz parlament felsőházának számító Föderációs Tanács és Putyin elnök is rábólint a tervezetre, akkor talán az eddigi legszigorúbb orosz jogszabály születik meg.

photo_camera Idős férfi hajt fejet Putyin mellszobránál egy Szentpétervár melletti faluban. Fotó: Olga Malceva / AFP

A törvény szerint ha az orosz kormány nemkívánatosnak bélyegez egy külföldi vagy nemzetközi szervezetet, akkor az nem tevékenykedhet többé Oroszországban, az alá tartozó helyi szervezeteket bezárják, számláikat befagyasztják, ráadásul a szervezetek vezetői és alkalmazottai akár polgári és/vagy büntetőügyi perben is találhatják magukat. Ez a jogszabály, még a hasonló témában készült, eleve durva orosz törvényeknél is jóval szigorúbb.

A Meduza sokkal hosszabban tárgyalja a tervezetet, ide kattintva lehet elérni az ismertetőt.

 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.