Krasznahorkai László Nemzetközi Man Booker-díjat nyert

irodalom
2015 május 19., 18:53

Ez egy neves angol irodalmi díj, kétévente adják és 60 ezer font jár mellé, ami kb. 25,5 millió forint. Annyi a kitétel, hogy a díjazottnak kellett megjelentetnie legalább egy munkát angol nyelven is, bár ez lehet fordítás is. A nemzetközi díjat korábban Alice Munro és Philip Roth is megkapták. Krasznahorkaitól Az ellenállás melankóliája című 1989-es regényt emelte ki a zsűri. Ebből a regényből Tarr Béla és Hranitzky Ágnes Werckmeister harmóniák címmel készített filmet 2000-ben.

A Nemzetközi Man Booker-díjat 2005 óta osztják, a korábban alapított Booker-díjat eredetileg csak angol nyelven író szerzők kaphatták. A nemzetközi díjat hivatalosan a globálisan elért szépirodalmi sikerekért adják.

Krasznahorkait most egy 10 fős végső listáról választották ki a bírák.

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.