Az NSA meghekkelte a Google és a Samsung App Store-ját

külföld
2015 május 21., 17:57
comments 131

Azt már Edward Snowden korábbi kiszivárogtatásaiból tudhattuk, hogy az NSA és négy szövetséges titkosszolgálata, a kanadai, brit, ausztrál és az új-zélandi kémszoftvereket fejlesztett az Iphone-okra és az androidos telefonokra, de ezidáig azt nem tudtuk, hogy hogyan telepítették ezeket a készülékekre.

A kanadai CBC News hírtelevízió és az Intercept - a Snowden-aktákat nyilvánosságra hozó Glenn Greenwald oldala - azt is leleplezték, hogy hogyan:

a korábbi leleplezésekből már ismert XKEYSCORE rendszerrel felderítették a telefonok és a Google, illetve a Samsung alkalmazásboltjai közti kapcsolatokat, majd a Man-in-the-Middle módszerrel, vagyis az app store szervere és a telefon közé beékelődve, az appletöltések vagy -frissítések során csempészték fel észrevétlenül a kémszoftvereket a telefonokra.

Az Intercept szerint a programot azután indították be, hogy 2010 decemberében mind az öt titkosszolgálatot teljesen váratlanul érte a Tunéziában kirobbant, később több arab országra kiterjedő népfelkelés, ami több, addig stabilnak látszó rezsim megdöntéséhez vezetett.

Hogy ez ne történhessen meg, nagyszabású megfigyelési akcióba akartak kezdeni - ezért elsősorban Afrikára, például Szenegálra, Szudánra és Kongóra koncentráltak, de azonosították a Google app store-jának franciaországi, kubai, svájci, hollandiai és orosz szervereit is. (Via The Intercept)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.