Nagyon olcsón megúszta a kártérítéseket a vörösiszapos Mal

jog
2015 május 21., csütörtök 12:26
73

67 indítottak kártérítési pert a Mal Zrt. ellen, amelynek tározójából 2010 októberben vörösiszap zúdult Kolontárra, Devecserre és Somlóvásárhegyre. Összesen 479 millió forintot követeltek. Ebből mindössze 33 milliót ítélt meg ma nem vagyoni kártérítésként a Győri Ítélőtábla.

És ez még így is sokkal nagyvonalúbb, mint az első fokú ítélet. A 67 igény közül első nekifutásra kilencet talált megalapozottnak a bíróság, összesen mindössze 18 millió forint kártérítést ítélt meg.

Másodfokon végül 11 ember kártérítését kell kifizetnie a Malnak.

Első és másodfokon is kimondta a bíróság a Mal felelősségét, mivel nem vitatható, hogy a cég - műszaki, technológiai és karbantartási hiányosságokkal - veszélyeztette a környezetet. A Fejér Megyei Kormányhivatal főosztályáról ugyanakkor azt mondták ki, hogy a jogszabályoknak megfelelően ellenőrizte a Mal Zrt. tevékenységét, így nem terheli felelősség az iszapkatasztrófa bekövetkeztéért.

Annak ellenére nem éri el az igény tíz százalékát sem a megítélt kártérítés, hogy másodfokon a bíró még növelte is az összeget. Öt károsultnál a duplájára emelte a nem vagyoni kár összegét (1-3 millió forintról van szó). Ötszázezer forintot kaptak ketten, akik az otthunukat veszítették el.

A nyugat.hu tudósítása szerint a bíróság külön kiemelte, hogy életre szóló lelki sokkot kaphattak a katasztrófában érintett emberek.

A pszichológus szakértői vélemény szerint valamennyi vizsgált felperesnél pszicho-traumát okozott a katasztrófa átélése. A szakértő, jellegében is súlyában ezt a háborús történésekhez hasonlította. A vörösiszappal fizikálisan érintkező megsérült felperesek esetében pedig az életük, testi épségük is közvetlen veszélyeztetve volt - ezzel indokolta a másodfokon eljáró Győri Itélőtábla, hogy miért emeli kétszeresére a nem vagyoni kártérítés összegét.

Várakozáson felüli jó eredményt értünk el– kommentálta a döntést Pál Helga, a Mal ügyvédje. A károsultak viszont attól tartanak, hogy a 33 milliót sem kapják meg.

A MAL vezetői és több alkalmazottja ellen büntető per is zajlik Veszprémben, abban még nincs ítélet.

 

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt