A szerb miniszterelnök elment Albániába, és megegyezett az albán miniszterelnökkel, hogy Koszovó ügyében nem értenek egyet

2015 május 27., szerda 14:50
42

Albánia fővárosában, Tiranában találkozott Aleksandar Vucic szerb és Edi Rama albán miniszterelnök. A történelmi jelentőségű látogatáson (szerb miniszterelnök még sosem járt Tiranában) a két kormányfő megegyezett abban, hogy bár Koszovóval kapcsolatban nem tudnak megegyezni, nagyon fontos a regionális együttműködés a két ország között.

Vucic biztonságára 1300 rendőr felügyelt az albán fővárosban, a szerb miniszterelnöki konvoj útját lezárások kísérték, amik le is bénították a várost, Vucic ugyanis bejárta az egészet: a miniszterelnök mellett az államfővel és a házelnökkel is találkozott.

Bal: Vucic, jobb: Edi Rama (AFP)

Szerbia és Albánia kapcsolatai sosem voltak jók, a két ország viszonya a jugoszláv időkben is inkább fagyos volt. A bizalmatlanság a XX. század elejétől jelen van a két nép között, ekkoriban ugyanis a török birodalomtól már függetlenedő Szerbia igyekezett minél nagyobb részeket megszerezni a még többnyire ottomán felügyelet alatt élő albánok területeiből. Az utóbbi években a két ország viszonyát a főleg albánok lakta, de komoly szerb kisebbséggel rendelkező és a szerb történelemben kiemelt jelentőségű Koszovó függetlenedése mérgezte meg. A kapcsolat azonban az utóbbi hónapokban kissé normalizálódni látszik, Edi Rama 2014 novemberében járt Belgrádban (erre sem volt példa Enver Hoxha 1948-as látogatása óta), ezt a vizitet viszonozta most Vucic. (BalkanInsight)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt