Földkörüli útja legnehezebb szakaszára indult a napelemes repülőgép

külföld
2015 május 31., 04:58
comments 29
photo_camera A Solar Impulse 2 felszállt Nankingból.
AFP PHOTO / SOLAR IMPULSE

Vasárnap hajnalban elindult 8172 kilométeres útjára a kínai Nankingból Hawaiira a Solar Impulse 2 nevű napelemes repülőgép.

A Föld megkerülésére készülő gép hosszú utazásának ez a legnehezebb és legveszélyesebb szakasza, a gépet vezető svájci André Borschbergnek legfeljebb 20 perces pihenőkkel kell kibírnia a hatnaposra tervezett utat.

Hogy ez mekkora teljesítmény? Napelemes géppel még sosem repülték át a Csendes-óceánt, és ilyen repülő még sosem volt 24 óránál többet egyhuzamban a levegőben.

A kizárólag napenergiával működő Solar Impulse 2 akkumulátorainak napközben fel kell töltődniük, hogy a napfénymentes éjszakai órákat kibírják. A repülőgép napközben 8500 méter magasan száll az óceán fölött, éjjelre pedig ezer méter magasságba ereszkedik.

A napelemes gép márciusban indult 35 ezer kilométeres világkörüli útjára Abu-Dzabiból. Omán, India, valamint Mianmar érintésével április 21-én érkezett meg a kelet-kínai Nankingbe. A Csendes-óceán átrepülését a kedvezőtlen időjárás miatt azóta többször elhalasztották. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.