Földkörüli útja legnehezebb szakaszára indult a napelemes repülőgép

2015 május 31., vasárnap 4:58
34
A Solar Impulse 2 felszállt Nankingból.
AFP PHOTO / SOLAR IMPULSE

Vasárnap hajnalban elindult 8172 kilométeres útjára a kínai Nankingból Hawaiira a Solar Impulse 2 nevű napelemes repülőgép.

A Föld megkerülésére készülő gép hosszú utazásának ez a legnehezebb és legveszélyesebb szakasza, a gépet vezető svájci André Borschbergnek legfeljebb 20 perces pihenőkkel kell kibírnia a hatnaposra tervezett utat.

Hogy ez mekkora teljesítmény? Napelemes géppel még sosem repülték át a Csendes-óceánt, és ilyen repülő még sosem volt 24 óránál többet egyhuzamban a levegőben.

A kizárólag napenergiával működő Solar Impulse 2 akkumulátorainak napközben fel kell töltődniük, hogy a napfénymentes éjszakai órákat kibírják. A repülőgép napközben 8500 méter magasan száll az óceán fölött, éjjelre pedig ezer méter magasságba ereszkedik.

A napelemes gép márciusban indult 35 ezer kilométeres világkörüli útjára Abu-Dzabiból. Omán, India, valamint Mianmar érintésével április 21-én érkezett meg a kelet-kínai Nankingbe. A Csendes-óceán átrepülését a kedvezőtlen időjárás miatt azóta többször elhalasztották. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt