Kidöntötték a bronzpulit a szegedi szoborkislány keze alól

MŰVÉSZET
2015 június 01., 12:51
comments 121

Szegeden a Kárász utcában áll Kligl Sándor szobrászművész Utcazenész-kompozíciója. Ez négy bronzszoborból áll, az utca egyik oldalán egy utcazenész zenél, a másik oldalon pedig egy nő, egy kislány és a kislány pulija hallgatja. A szoborcsoport 2002-es avatása óta áll az utcában, most azonban ismeretlenek megrongálták:

kidöntötték a pulit a kislány keze alól.

photo_camera Forrás: Szeged.ma

A Szeged.ma híre szerint a tettesek feltehetően el akarták vinni a vaskos bronzdarabot, de csak kidönteni sikerült. A pulit azóta elszállították a Kárász utcából. A történet annyiban nem álló össze, hogy ha valóban el akarták volna lopni a szobrot, akkor a vandálok - már ha rendelkeznek minimális ésszel - akkor inkább a kislányt döntik ki, hiszen a pulihoz képest sokkal kisebb területen, csak a két talpán csatlakozik a földhöz.

photo_camera Forrás: Szeged.ma

Igaz, nem nagy a helyismeretem, simán lehet, hogy a puli csak egy ponton volt rögzítve, a kislány meg két ponton van.

Eredetileg így nézett ki a szobor:

photo_camera Köztérkép.hu, feltöltő: Exit

Kligl, mikor értesült szobra megrongálásáról, ezt mondta:

„Szomorú vagyok, és kezdem unni, hogy az emberek nemcsak egymást bántják, hanem a szobrokat is. A bronz úgy látszik vonzza a vandálokat, és úgy tűnik, igencsak erős emberek vannak Szeged városában.”

A szobrásznak az utóbbi időben több alkotását is megrongálták, Weöres Sándorról készített pécsi szobrát például liszttel öntötték le és rúzzsal kenték össze.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.