Ha ki akarod készíteni a kormányt, nyomtass magadnak otthon fegyvert!

külföld
2015 június 03., 15:19
comments 131

Az Egyesült Államokban van több libertariánus szervezet, amelyik nagyon szeretné, hogy az emberek otthon is készíthessenek maguknak az élet kioltására is alkalmas lőfegyvert. Ezek a szervezetek az amerikai fegyvertartási szabályokkal sincsenek megelégedve, mármint azokkal az állami szabályokkal sem, amik viszonylag tágan határozzák meg az otthoni fegyvertartás határait. Az a bajuk, hogy a fegyver még így is lenyomozható és a kormány tud a létezéséről.

Otthon fegyvert csinálni olyan nagyon nem volt nehéz eddig sem.

A legtöbb lőfegyver minden részét lehet boltban kapni meg szabadon adni-venni, egy részt leszámítva. Ezt a részt angolul lower receivernek hívják, hogy magyarul hogy hívják, azt nem igazán tudom. Van magyar cikk, amiben toknak hívják, találtam olyat, amiben závárzatnak, és találtam olyat is, amiben le sem fordítják, csak annyit írnak, hogy lower receiver. (UPDATE: Az (<3) olvasói jelzések (<3) alapján úgy tűnik, a tok lesz helyes magyar megnevezés.)< />m>

Na, ezt a részt nem lehet csak úgy megvenni, ehhez kell engedély.

Viszont ha otthon meg tudod csinálni magadnak, akkor a többi részt szabadon összevásárolhatod, és lesz egy lenyomozhatatlan fegyvered, aminek létezéséről sem tud a kormány. Ráadásul a legtöbb amerikai államban, ahol engedélyezett a fegyvertartás, ezt a fegyvert legálisan birtokolhatod.

Ezt a lower receivert azonban nehézkes lehet megcsinálni. Ezért árul a Defense Distributed nevű cég egy Ghost Gunner nevű, kisméretű CNC-esztergát, ami alumínium megmunkálására is képes, így simán legyárt bárkinek egy lower receivert az internetről letöltött adatok alapján. A gép 1500 dollárba, azaz mai árfolyamon kb. 420 ezer forintba kerül. Drága, viszont többször is használható. Itt lehet megvenni.

A gépet terjesztő Defense Distributed több fegyveralkatrész 3D-s terveit is elérhetővé tette a neten, és kínálnak már olyan pisztolyt is, ami egy sima otthoni 3D nyomtatóval, műanyagból előállítható és alkalmas az élet kioltására. Természetesen ez is lenyomozhatatlan és láthatatlan a kormány számára.

A Wired újságírója ki is próbált egy ilyen Ghost Gunnert és nagyon pöpec fegyvert épített magának, az alábbi videóban lehet megnézni. Érdemes.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.