Milliós vacsorán ünnepelték magukat a paralimpikonok vezetői, míg a sportolóik nélkülöztek

Egyre hihetetlenebb kép rajzolódik ki a Magyar Paralimpai Bizottság (MPB) mindennapjairól. A hvg a szervezet bíróságra leadott jegyzőkönyveire hivatkozva a vezetők fényűzéséről és a sportolók nélkülözéséről ír.

Például egy gálavacsoráról, amihez az Iparművészet Múzeum dísztermét, az Üvegcsarnokot bérelték ki. Itt csak a helyszín (az ellátás nélkül) 1,2 millió forintba került, ebben nem volt benne a catering, a biztonsági szolgálat, a parkolás.

Nem csak ünnepleni tudta az MPB vezetői, egymásról is szépen gondoskodtak.

Azon túl, hogy (Deutsch Tamás alelnök javaslatára) a közös pénzből "segítettek" a vezetőknek végtörleszteni a lakáshiteleiket, most egy olyan eset került napvilágra, amikor az Magyar Paralimpiai Bizottság egyik munkatársa nyugdíjba vonulása előtt, munkája elismeréseként, lakáshitele erejéig munkáltatói kölcsönt kapott, aztán olyan összegű bérkiegészítést, hogy a munkáltatói kölcsönt ne kelljen visszafizetnie.

Elég éles a különbség látszik abban, hogy mire és mennyi pénzt kaptak a vezetők a közösből, és mennyit a sportolók.

Így például a dokumentumok szerint egy külföldi verseny előtt

"az MPB bizonytalan pénzügyi helyzete [miatt] (...) a lehető legolcsóbb szállodát választották egy kis külvárosban, amelynek hátránya volt, hogy nehéz volt bejutni (...) Mivel kevés ország választotta ezt a szállást, a transzfer gyakorlatilag kiszámíthatatlan volt, és sokszor nem olyan busz jött, amire a kerekes székesek fel tudtak volna szállni”.

Azzal egyébként, hogy a sportolók nélkülöznek a vezetés is tisztában volt, leginkább a megfelelő mértékű támogatás hiányára fogták a dolgot.

Így sajnáltatta a szervezetet Gömöri Zsolt áprilisban, a botránysorozat kirobbanása előtt az Országgyűlés Kulturális bizottságában:

"Sportolóink egzisztenciális kérdése nem megoldott. (...) Meg kell említenem az érmes, és egyébként a paralimpián Londonban a zászlóvivő Biacsi-ikreket, akik közmunkával tudják fenntartani magukat, illetve 14 fős család két lányaként a paralimpiából adódó jutalmazásukat természetesen a család megélhetésére kellett hogy felhasználják."

Meg így:

"az sajnos tarthatatlan, amikor egy-egy sportoló az edzőtáborban lakik jól, vagy adott esetben egy kiutazó egy nemzetközi verseny svédasztalánál pakolja tele a szatyrát, mert ha hazajön, még a saját körülményeit is szeretné ezzel enyhíteni."

Az vezetők közös pénzből történt végtörlesztése ügyében tegnap hűtlen kezelés és csalás bűncselekmények gyanúja miatt nyomozást rendeltek el.