Te adnál 112 milliárd forintot az egyetemednek?

külföld
2015 június 03., 20:35
comments 96

John Paulson, a hatalmas Paulson & Co. befektetési alap alapítója és vezetője 400 millió dollárral támogatta korábbi iskoláját, a Harvard Egyetemet. Ez mai árfolyamon számolva nagyjából 112 milliárd forint, tehát annyi pénz, amennyivel a napi.hu 100 leggazdagabb magyart felsoroló listájának negyedik helyére lehetne ugrani, majd 20 milliárddal megelőzve Demján Sándort.

A 1980-ban diplomázó Paulson közvetlenül a Harvard Mérnöki és Alkalmazott Tudományok fakultásának adakozik,

és a részleg fel is veszi majd a nevét.

Az egyetem tájékoztatása szerint még soha nem kaptak egyszerre ekkora adományt. (Más egyetemek már igen, de ők szegényebbek is a Harvardnál.)

photo_camera John Alfred Paulson (AFP)

A Harvard egyébként így is nagyon gazdag, ennek az egyetemnek a legnagyobb a pénzalapja az Egyesült Államok felsőoktatási intézményei közül, jelenleg 36,4 milliárd dollár van benne, ezt fölösleges is forintra váltani: baromi sok pénz. Több, mint a Jordánia vagy Jemen 2013-as GDP-je.

Az egyetem ráadásul brutál jól kezeli a pénzét, 2013-ban például 15,4 százalékos hozamot ért el a befektetésein. A Harvard egyetem pénzalapján egyébként remekül vizsgálható, hogyan viselkedik egy hatalmas vagyok, ha békén hagyják, hiszen az egyetem minden évben részletes jelentéseket publikál a pénzéről. Thomas Piketty is kutatta ezt a vagyont, és eredményeit fel is használja, miközben azt bizonygatja, hogy az ilyen óriási vagyonok már csak a méretükből fakadóan is sokkal-sokkal magasabb hozamot képesek elérni az átlagosnál. (via BI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.