Népszavazást tartanak ma Luxemburgban arról, hogy adjanak-e szavazati jogot a bevándorlóknak

A szavazók arról döntenek, hogy az országban élő külföldiek (a lakosság 45 százaléka) megkapják-e a szavazati jogot a parlamenti választásokon.

A nagyhercegség Málta után az Európai Unió második legkisebb tagállama, lakóinak száma 555 ezer, ebből a külföldieké mintegy 245 ezer. A parlamenti választásokon való esetleges részvételük előfeltétele, hogy legkevesebb tíz éve az országban élnek, és korábban már legalább egy helyhatósági választásokon részt vettek.

Egy szorosan nem kapcsolódó kép egy luxemburgi kerékpárversenyről (PASCAL PAVANI / AFP)

A referendumon a szavazók ezen kívül döntenek arról is, hogy a jövőben a választásokon való részvétel alsó korhatára az eddigi 18 év helyett 16 legyen. Egyben arról is szavaznak, hogy a miniszterek maximum 10 évet, azaz két ciklust tölthessenek hivatalban egyhuzamban.

Ami a külföldiek szavazati jogát illeti, Xavier Bettel liberális miniszterelnök támogatja az ezzel kapcsolatos reformot. Egy legutóbbi közvélemény-kutatáson a szavazásra jogosultak 53 százaléka a külföldiek részvételi joga ellen foglalt állást.

A referendum eredménye nem kötelező jellegű. Annak alapján a tervek szerint egy javaslatot dolgoznak ki, amely alapul szolgál egy új alkotmány kidolgozásához, amelyről egyébként 2017-ben újabb népszavazást terveznek.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.