Újabb táplálkozástudományi mítosz van megdőlőben: a cukor nem teszi hiperaktívvá a gyerekeket

TUDOMÁNY
2015 június 08., 10:32
comments 61
photo_camera CC BY-ND 2.0

Gyerekes szülők körében népszerű a nézet, hogy a cukros ételek felpörgetik, kezelhetetlenné teszik a gyerekeket. A brit pszichológus, David Benton szerint azonban ez

tévhit, mítosz, mendemonda.

"Több száz embernek adtam már glükózt az életemben, és így száz százalékos biztonsággal állíthatom, hogy a cukortól nem érzik magukat energikusabbnak" - mondta a Cheltenham Science Festivalon tartott előadásában.

Benton szerint a cukor és a hiperaktivitás közti összefüggés valójában csak érzékcsalódás:

igazából a szülők beszélik be maguknak, hogy a gyerek a cukortól felpörög, ezért amikor a gyerek cukrot eszik, máshogy viszonyulnak hozzá, megerősítve ezzel a gyereket abban, hogy ha cukrot eszik, akkor nyugodtan őrültködhet.

Benton szerint valójában a gyerekek a zsúrokon nem a cukortól pörögnek túl, hanem attól, hogy egy zsúron vannak, ahol kortársaikkal rohangálhatnak naphosszat.

A cukor pedig valójában nemhogy rontana a viselkedésükön vagy a koncentrációjukon, de a teszteredmények alapján még segít is a tanulásban. Bentam szerint a gyerekek agya arányosan a testük sokkal nagyobb részét teszi ki, mint a felnőttek agya. Vagyis arányaiban több energiát is használ, ezért fontos, hogy a gyerekek folyamatosan táplálkozzanak, mert ha elég energiát fogyasztanak, akkor jobban tudnak koncentrálni és jobban teljesítenek a dolgozatokon is. (Via The Telegraph)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.