Na, bejött az élet Lázár János kedvenc dohánycégének a Nemzeti Dohányboltok földjén?

gazdaság
2015 június 09., 11:01
comments 113

2013 július elsején nyitottak a nemzeti dohányboltok Magyarországon. Erős volt a gyanú, hogy a hódmezővásárhelyi Continental Dohányipari Zrt. jól fog járni azzal, ahogy a kormány brutálisan átalakította a piacot. Sokat segíthetetett Lázár János kedvenc dohánycégének, hogy meglepő módon a törvény előkészítésében is részt vett. Aztán a cég vezetői, munkatársai és rokonaik vagy 500 trafikkoncessziót szereztek az újraosztásban.

A Continental hamar hozzászokott az új piaci körülményekhez. Még úgy is, hogy idősebb Sánta János tulajdonos igyekezett elmagyarázni, hogy nekik sem könnyű. A cég nemrég publikált 2014-es eredményeihez mégis jár a taps.

2012-ben még 122,1 millió

volt a Continental adózott eredménye. Snitt.

Tavaly már 616,4 millió forint.

És amilyen elképesztő mázlijuk van, a dohányszektorra tavaly év végén kivetett különadóval sem jártak annyira rosszul. Mert a rendkívüli egészségügyi hozzájárulás mértékét sávosan határozták meg a fideszes képviselők. 30 milliárd forintig 0,2 százalék, aztán nagyot ugrik, 30 és 60 milliárd közötti részre már 2,5 százalék, 60 milliárd forint feletti részére pedig 4,5 százalék a különadó. Ebbe a felső sávba tartoznak a multik. De van egy minimum 30 milliós tétel is, amivel meg a kicsik jártak rosszul.

A Continental tavalyi árbevétele ugyan 2,5 milliárddal nőtt 2013-hoz képest (23,3 milliárdról -> 25,7 milliárdra), de nem lépték át a bűvös 30 milliárdot. Így maradtak a legalacsonyabb, mindössze 0,2 százalékos sávban.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.