Párizs polgármestere üdvözlőközpontot nyitna a menekülteknek

külföld
2015 június 10., 19:20
comments 134

Az utóbbi napokban a párizsi hatóságok több illegális bevándorlótelepet is felszámoltak a francia főváros környékén. Párizs szocialista polgármestere, Anne Hidalgo most azt mondja,

érdemes lenne befogadóközpontot nyitni a menekülteknek.

Itt a tervek szerint 15 napra szállásolnák el az érkezőket, ennyi idő alatt megerősödhetnek, rendezhetik a dolgaikat, beszélhetnek jogvédő szervezetek munkatársaival, és eldönthetik, akarnak-e menekültstátuszért folyamodni Franciaországban. Az EU szabályai szerint csak abban az államban kérhet menekültstátuszt egy bevándorló, ahol épp tartózkodik, ezért Franciaországot többen átjárónak használják Nagy-Britannia felé. A Párizs környékén most felszámolt táborokban élő menekültek többsége a francia rendőrség szerint Calais környékéről érkezett vagy oda tart. Calais az a francia kikötőváros, ahonnan a legkönnyebb eljutni Nagy-Britanniába. A városban rengeteg a menekült, még többször megostromolták a szigorúan őrzött Calais-i kikötőt, hátha feljuthatnak egy kompra. A város polgármestere már nemcsak a francia államtól, de Nagy-Britanniától is kért már támogatást a rendfenntartáshoz.

photo_camera Bevándorló alszik egy párizsi parkban, miután a rendőrség felszámolta az illegális tábort, ahol lakott (AFP)

Anne Hidalgo szerint a most felszámolt táborok lakóival is törődni kell, hiszen

„Egy biztos, az utcán csak nem alhatnak.”

(LeFigaro, France24)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.