A sport lett a nagy nyertese a költségvetés módosításának

gazdaság
2015 június 11., 10:42
comments 55

A jövő évi költségvetéshez beérkező módosító javaslatokról döntött az Országgyűlés költségvetési bizottsága. Elég egyszerű ügymenet volt: a kormány általá támogatott javaslatokat elfogadta, amiket a kormány nem támogatott, azokat elvetette.

Így elesett az a javaslat a honvédelmi és rendészeti bizottság javaslata, hogy a brókerbotrányban érintett Honvéd Egészségbiztosítási Pénztár tagjainak nyugdíjcélú megtakarításaira a rendkívüli kormányzati intézkedések terhére különített volna el 1,8 milliárd forintot, ami a mintegy 27 ezer katona, rendvédelmi dolgozó egészségpénztári megtakarítása.

A képviselők a vésztartalék, az Országvédelmi Alap 100 milliárdjából elvett 30 milliárdból osztogattak egy nagyot.

Így például rájöttek, hogy nemcsak építeni, de működtetni is kell az új létesítményeket. 2016-ra 797,8 millió forint többlettámogatást nyújtanak a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Nemzeti Sportközpontok fenntartásába kerülő új létesítmények - Tüskecsarnok és uszoda, tanuszodák, Nemzeti Kézilabda Akadémia, és Nemzeti Kosárlabda Akadémia, Mátraházi Edzőtábor - üzemeltetési költségeinek biztosítására.

És Győr is kap 3,2 milliárdot a XIV. Nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál 2017-es megrendezéséhez, sportlétesítmény-fejlesztésekhez.

Maradva még a sportnál, jövő évi nyári olimpiai játékokra való felkészüléshez 552,3 millió forint plusztámogatást biztosítottak. De külön jut még 317 milliós többlettámogatás a 16 kiemelt sportágnak fejlesztésekre. A sportágak évente összesen 15 milliárd forintot kapnak. A pesthidekúti uszoda is kap 300 milliót.

 

Ami nem sport, de a tervezetnél több pénz jut oda.

  • a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Ludovika Campus új épületéhez 12,5 milliárd forint
  • Lakitelek Népfőiskola rekonstrukciójához 2,6 milliárd
  • Budai Vigadó épületének felújításához 2,5 milliárd forint
  • a Debreceni Repülőtér működési költségére plusz 400 millió
  • nemzetpolitikai tevékenységek előírányzatára plusz 500 millió
  • a Sulinet hálózat sávszélességének bővítésére plusz 300 millió
  • autista otthonok, értelmi sérült és halmozottan fogyatékosokat ellátó lakóotthonok támogatásához plusz 190 millió
  • jelnyelvi tolmácsolszolgáltatásra 25 millióval jut több

A módosítás szerint a bankadó visszatérítés bevezetése miatt összesen legfeljebb 10 milliárd forint illeti meg azokat a hitelintézeteket, amelyek esetében a vállalkozói kölcsönök állománya 2009. és az adóévet megelőző második adóév között nőtt, ez az Országvédelmi Alap csökkentésénél jelenik meg. A visszatérítést a növekedés arányában az adóhatóság állapítja meg, a bankok külön kérelmére.

Az eredeti 3 milliárd helyett 15 milliárd forintot nyújt a költségvetés a nagyvállalatok kapacitásbővítő beruházásaira az NGM nemzetgazdasági támogatások előirányzat terhére, amely szintén az Országvédelmi Alapot csökkenti. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.