Egy erdészről nevezték el a piliscsabai Nagy-Kopaszon épült 11 méteres Jenga-kilátót

2015 június 12., péntek 8:45
80
A Dévényi István Jenga kilátó. Fotó: Szabó Zoltán.

A népszerű építőjátékot, a Jengát idézi meg az új kilátó, amelyet Piliscsaba mellett, a Nagy-Kopasz hegyen adtak át. A Dévényi Antal erdész nevét viselő, 11 és fél méter magas új építmény páratlan kilátást nyújt a 447 méter magas hegy tetejéről.

A természetjárók, diákok, turistaszervezetek és erdészek jelenlétében zajló ünnepélyes átadáson (NA MIT GONDOLNAK, ki nem hiányozhatott erről a rendezvényről?!??)

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter

kiemelte: a létesítmény újabb állomás azon az úton, „hogy otthonosabban érezzük magunkat a természetben, miközben meg is őrizzük azt”. A beruházás nettó negyven millió forintból valósult meg, amit a Pilisi Parkerdő Zrt. saját és pályázati forrásból finanszírozott.

Az Ybl-díjas Koller József által tervezett kilátó 11,5 méter magas, a közel 17 négyzetméter alapterületű kilátószintről páratlan kilátás nyílik a Budai-hegységre és a Pilisre. Az épület 4x4 méter alapterületű hasábja tömör, egymásra rakott fenyőgerendákból épült fel, melyhez 132 köbméter gerendát használtak fel.

János, az erdész.

A parkerdő egykori munkatársához, Dévényi Antalhoz (1910-1994) köthető az ezerhektáros pilisvörösvári kopárokon kialakított híres fenyőállomány, melyet ma a Pilisi Parkerdő Zrt. fokozatosan lombos erdővé alakít. (via MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt