Egy erdészről nevezték el a piliscsabai Nagy-Kopaszon épült 11 méteres Jenga-kilátót

csoda
2015 június 12., 08:45
comments 80
photo_camera A Dévényi István Jenga kilátó. Fotó: Szabó Zoltán.

A népszerű építőjátékot, a Jengát idézi meg az új kilátó, amelyet Piliscsaba mellett, a Nagy-Kopasz hegyen adtak át. A Dévényi Antal erdész nevét viselő, 11 és fél méter magas új építmény páratlan kilátást nyújt a 447 méter magas hegy tetejéről.

A természetjárók, diákok, turistaszervezetek és erdészek jelenlétében zajló ünnepélyes átadáson (NA MIT GONDOLNAK, ki nem hiányozhatott erről a rendezvényről?!??)

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter

kiemelte: a létesítmény újabb állomás azon az úton, „hogy otthonosabban érezzük magunkat a természetben, miközben meg is őrizzük azt”. A beruházás nettó negyven millió forintból valósult meg, amit a Pilisi Parkerdő Zrt. saját és pályázati forrásból finanszírozott.

Az Ybl-díjas Koller József által tervezett kilátó 11,5 méter magas, a közel 17 négyzetméter alapterületű kilátószintről páratlan kilátás nyílik a Budai-hegységre és a Pilisre. Az épület 4x4 méter alapterületű hasábja tömör, egymásra rakott fenyőgerendákból épült fel, melyhez 132 köbméter gerendát használtak fel.

photo_camera János, az erdész.

A parkerdő egykori munkatársához, Dévényi Antalhoz (1910-1994) köthető az ezerhektáros pilisvörösvári kopárokon kialakított híres fenyőállomány, melyet ma a Pilisi Parkerdő Zrt. fokozatosan lombos erdővé alakít. (via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.