Bostonban is olimpiát rendeznének 2024-ben, de a helyiek nincsenek megőrülve az ötletért

Miközben a magyar kormány egyre lelkesebben dolgozik a budapesti olimpia ötletén, az Egyesült Államok kiválasztott pályázója, Boston és a környék lakói közel sem ilyen lelkesek.

Amikor 2015 elején eldőlt, hogy az amerikai városok közül Boston pályázhat, a felmérések szerint a bostoniak fele támogatta, harmada ellenezte a rendezést. Most, pár hónappal később egy másik felmérés már fordulatot jelez - igaz, ebben nemcsak a bostoniak, hanem az egész környék lakosságát megkérdezték.

Az amerikai közrádió helyi adójának felmérése szerint

a massachussettsieknek alig 39 százaléka támogatja az olimpiát, 49 százalékuk pedig kifejezetten ellenzi.

Ennek főleg anyagi okai lehetnek. Az olimpiarendezésnél kevés költségesebb dolog van, már csak a későbbiekben sosem használt sportlétesítmények és az egyébb körülmények között nehezen indokolható infrastrukturális beruházások miatt is.

Vegyük például Londont, ahol viszonylag jó volt az adott infrastruktúra, és sportlétesítményekkel is elég jól álltak. Ott a szervezők kifejezetten olcsó olimpiát ígértek, a tervezett költség 4 milliárd dollár volt.

A végleges viszont valahol 15 és 20 milliárd között.

A bostoni tervek már most 14,3 máilliárd dollárról szólnak, és ebben a költségtúllépések - amelyek átlag 200% körüliek szoktak lenni - még benne sincsenek.

Budapesten közben épül az uszoda a 2017-es vizes világbajnokságra. (Via Time, NPR Boston)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.