Tankokat, nehézfegyvereket telepítene Kelet-Európába, talán Magyarországra is az USA

POLITIKA
2015 június 14., 13:01
comments 351

Elrettentő célzattal ötezer amerikai katona támogatásához elegendő nehézfegyverzetet, elsősorban tankokat telepítene a NATO balti tagállamaiba és más kelet-európai országokba az amerikai hadsereg.

Az amerikai tervek szerint akár Magyarországon is állomásozhatna egy ezred vagy egy zászlóalj felszereléséhez elég eszköz.

Ez történelmi jelentőségű volna, az Egyesült Államok ez idáig sosem állomásoztatott nagyszámú fegyverzetet a NATO keleti, egykor a szovjet blokkhoz tartozó államaiban. Sőt, mindezidáig határozottan kerülték a csapattelepítéseket a balti államokba, hogy ezzel ne provokálják Oroszországot.

Ami viszont bőszen provokál - az ukrajnai hadműveletekkel párhuzamosan tavaly óta az orosz légierő rendszeresen berepül a balti országok légterébe - ahogy egyébként a norvég és brit légtér határán is járőröznek az orosz csapásmérő bombázók.

Az amerikai lépés ugyan történelmi, de csupán szimbolikus: az ötezer fős sereg támogatására elég nehézfegyverzet aligha lenne elég egy komolyabb orosz támadás visszaverésére, de az üzenet egyértelmű:

ha Oroszország netán megtámadná a NATO balti tagállamait, akkor ténylegesen is az Egyesült Államokkal lépne hadba.

Egyben azért is fontos ez, mert jelentősen csökkentené az amerikai hadsereg reakcióidejét, lerövidítve a felvonuláshoz szükséges időt.

  • Az amerikai tervek szerint mindhárom balti országban egy-egy század (összesen kb. 150 katona) felszereléséhez elég fegyverzetet tárolnának;
  • Eomániában, Lengyelországban, Bulgáriában és talán Magyarországon pedig ezred, illetve zászlóalj, kb 750 katona felszereléséhez elég nehézfegyverzet volna.

Az amerika hadsereg illetékesei állítólag már felmérték az országokat, hogy hol volna alkalmas hely a fegyverzet tárolására. (Via New York Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.