Elfogadták a jövő évi adótörvényeket

parlament
2015 június 16., 07:49

A parlament 133 igen és 39 nem szavazat mellett hagyta jóvá a kis változásokat tartalmazó 2016-os adótörvényeket. Így 16-ról 15 százalékra csökken a személyi jövedelemadó kulcsa, és 4 év alatt a mostani, gyerekenkénti havi 10 ezerről 20 ezer forintra nő a két eltartott után érvényesíthető családi adókedvezmény. A sertés tőkehúsok értékesítését is a kedvezményes, 5 százalékos adómérték alá sorolják. A bankadó felső kulcsa a hitelintézetek esetén az adóalap 50 milliárd forintot meghaladó része után 0,53 százalékról 0,31 százalékra, 2017-ben és 2018-ban 0,21 százalékra csökken.

A parlament a jövő évi költségvetési törvényjavaslathoz benyújtott összegző módosító indítványt is elfogadta, ezzel véglegesítve a bevételi és kiadási főösszeget. A költségvetési bizottság által beterjesztett összegző módosító javaslatot 115 igen szavazattal, 57 nem ellenében, egy tartózkodás mellett hagyták jóvá. Így a 2016-os költségvetés bevételi főösszege 15 800 milliárd, a kiadási 16 561 milliárd forint lesz, a hiány pedig 761 milliárd forint. A mostani szavazás után az egységes költségvetési törvényjavaslatot a házelnök megküldi a Költségvetési Tanács elnökének, majd a testület véleményt mond róla. A büdzsé zárószavazását ezután, várhatóan a jövő héten tartják. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.