Putyin: Oroszország kénytelen lesz azokra az országokra irányítani fegyvereit, ahonnan fenyegetik

külföld
2015 június 16., 18:58
comments 184

Kedden beszélt erről a sajtónak Vlagyimir Putyin, miután Sauli Niinistö finn elnökkel tárgyalt Moszkva környéki rezidenciáján.

Az orosz elnök kérdésre válaszolva azt mondta, hogy "ha valakik fenyegetik Oroszország területét, akkor Oroszországnak fegyvereit azokra az országokra kell irányítania, ahonnan a fenyegetés kiindul". Azt mondta, hogy Moszkvát a NATO rakétavédelmi rendszerének tervezett kiterjesztése jobban aggasztja, mint az Európába telepítendő fegyverekről szóló nyugati nyilatkozatok.

Putyin a nap folyamán a Hadsereg-2015 elnevezésű, a Moszkva közeli Kubinkában rendezett haditechnikai fórumon és kiállításon bejelentette: Oroszország az év végéig több mint 40 újabb interkontinentális ballisztikus rakétát állít hadrendbe.

Nem sokkal később indokolatlannak nevezte Oroszország nukleáris kardcsörtetését keddi sajtótájékoztatóján Jens Stoltenberg NATO-főtitkár.

"Ez destabilizáló hatású és veszélyes. Foglalkozunk a dologgal, és ez az egyik oka, hogy erőink felkészültségét és készültségi szintjét növeljük. Erre úgy fogunk válaszolni, hogy biztosítjuk, hogy a NATO a jövőben is olyan szövetség maradjon, amely minden szövetségest megvéd bármilyen fenyegetéstől. "

- fogalmazott Stoltenberg.

A NATO-főtitkár azokra az értesülésekre, miszerint az Egyesült Államok nehézfegyvereket telepíthet Kelet-Európába, úgy reagált, hogy minden erőfeszítést üdvözöl, amely a szövetségesek védelmét szolgálja. A főtitkár ismételten hangsúlyozta, hogy a NATO azzal, hogy megerősíti a szövetség keleti védelmét, a nemzetközi joggal és szerződésekkel összhangban cselekszik, intézkedései pedig tisztán védelmi jellegűek és arányosak.

"Válaszolunk, mert azt látjuk, hogy Oroszország asszertívebb, és agresszív tettekért felelős, különösen Ukrajna területén. Növeljük jelenlétünket a szövetség keleti részein, válaszolva a megváltozott biztonságpolitikai környezetre"

- tette hozzá Stoltenberg.

A főtitkár Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével közösen tartott sajtótájékoztatót, aki közölte, hogy senkinek sem szabad figyelmen kívül hagynia a washingtoni szerződés közös és kölcsönös védelmet jelentő ötödik cikkét.

"Ha bekövetkezik az, ami bízom benne, hogy nem fog, alkalmazni fogjuk az ötös cikket, annak minden következményével"

- húzta alá a volt luxemburgi miniszterelnök. Juncker azt is világossá tette, hogy semmilyen versengés nincs az EU és a NATO között, a két közösség értékei és stratégiai érdekei azonosak. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.