A Miniszterelnökségnek nyilvánosságra kell hoznia a Századvég-csoport által írt tanulmányokat

POLITIKA
2015 június 18., 12:57
comments 132

Lázár János szokásos csütörtöki sajtótájékoztatóján ejtette el, hogy a mai napon derült ki, a bíróság másodfokon is arra kötelezte a Miniszerelnökséget, hogy hozzák nyilvánosságra a Századvég-csoport által írt tanulmányokat. Erre harminc napjuk van. A közpénzből megrendelt tanulmányok kiadását még tavaly a vs.hu újságírója, Joó Hajnalka kérte a TASZ képviseletében a minisztériumtól még az Origó újságírójaként, de miután nem voltak hajlandóak átadni a kért tanulmányokat, bírósághoz fordultak.

A Miniszterelnökség korábban szerzői jogokra hivatkozva próbálta meg fenntartani a dokumentumok titkosságát, de a bíróság ezt nem fogadta el.

Lázár szerint mintegy 30 ezer oldalról van szó, hogy ezt milyen formában teszik majd hozzáférhetővé az újságíró számára, az nem derült ki, ugyanakkor utalt arra is, hogy ezek után nem lesz akadálya annak, hogy a korábbi minisztériumok számára bedolgozó tanácsadócégek munkáit is nyilvánosságra hozzák.

Egy 2014 végén készült összegzés szerint 2010 óta a Századvég 3,9 milliárd forintban nyert el kormányzati megbízást. Ez közel 50 ezer oldalnyi anyagot jelent, ami oldalakra lebontva 78 ezer forintra jön ki

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.