A Facebook akkor is felismer a fényképeken, ha nem látszik az arcod

TECH
2015 június 22., 15:53
comments 80

A Facebook mesterséges intelligenciával foglalkozó laborja rakott össze egy kísérleti alkalmazást, ami akkor is azonosítja a képen látható embereket, ha takarásban van az arcuk. Helyette olyan egyedi jellegzetességeket vesz figyelembe, mint a frizura, a ruházkodás, a testalkat vagy a testtartásunk, pozíciónk.

Az arcfelismerős algoritmus már eddig is remekül működött, ezek az alkalmazások az elmúlt években egyre szofisztikáltabbak lettek. Most viszont annak a képességnek a fejlesztése jöhet, amiben az emberek igen erősek: felismerni egy ismerőst már az arcának meglátása nélkül is.

A Facebook AI-csapatának vezetője, Yann LeCun szerint mindenkinek van bőven olyan személyes jellegzetessége, ami alapján akár hátulról is fel lehet ismerni.

Például milyen könnyű felismerni Mark Zuckerberget, mert mindig szürke pólót hord.

A kutatócsapat közel 40 ezer publikusan elérhető fotót töltött le a Flickr-ről, olyanokat is, melyeken az emberek arca tisztán látszott, és olyat is, amin elfordították a fejüket. Majd ezeket táplálták be a rendszerbe. Az algoritmus minden finomítás után végül 83 százalékos pontossággal tudta beazonosítani az embereket.

photo_camera (ROBYN BECK / AFP)

A Facebook kutatója abban bízik, hogy az eszköz alkalmas lehet majd például arra, hogy a most megjelenő Facebook Moments végigfusson a fényképeinken, és azonosítson rajta mindenkit különböző eseményeinkről. De például arra is jó lehet, hogy egy program figyelmeztessen minket, ha fényképünk felbukkan valahol az interneten a tudtunkon kívül. Van persze sötét oldala is a dolognak, mindez ugyanis súlyos privacy-kérdéseket vet fel. Mármint az, hogy olyan emberek is bejelölődhetnek egy fotón, akik nem is tudják, hogy épp fotózták őket. Ennek jogi és etikai kérdéseiről bőven lesz még vita a közeljövőben. (New Scientist)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.