A litván elnök a Twitteren zúzott oda a görögöknek

külföld
2015 június 22., 21:22
comments 165

„A görög kormány még mindig bulizni akar, de a számlát valaki másnak kell fizetnie.”

- írtja Dalia Grybauskaite, Litvánia elnöke a Twitteren. Az elnök korábban volt EU-s pénzügyi biztos, azelőtt EU-s kulturális és oktatási biztos, még korábban megy litván külügyminiszter. Most meg Litvániát, mint eurót használó országot képviseli a görög válság rendezése érdekében összehívott eurózónás csúcstalálkozón. Ott lehet, hiszen országának lakói idén január 1-jétől már euróval fizetnek.

photo_camera Dalia Grybauskaite (Forrás: Dalia Grybauskaite 2014 by Augustas Didzgalvis via Wikimedia Commons)

Ahogy annyi mindennek ebben az életben, ennek is két oldala van. Görögországban ugye nagyon messze áll a helyzet egy ideális bulitól, viszont az EU-s vezetők felháborodása is érthető. Míg a finn pénzügyminiszter azon akadt ki, hogy a görögök miatt időről időre össze kell ülniük tanácskozni az eurózóna kormányainak, de ezek a tárgyalások semmilyen eredményre nem vezetnek, csak

baromi sok pénz megy el az utazásokra.

Az Európai Unió minden tagállamának ad egy keretet az ilyen utak fizetésére, és abból a keretből bármire lehet költeni a pénzt, de minél gyakoribbak az ilyen, vezetői szintű találkozók, annál hamarabb fogy el innen a lóvé, és kell a tagállamoknak a saját zsebükbe nyúlniuk.

A Politico közben megtudta, míg egy csomó EU-s miniszter a felesleges utazási költségeken puffog, addig a csúcsra érkező görög kormánytagok nem kereskedelmi járattal utaztak, hanem a görög kormánygéppel, és a The Hotel nevű, drága brüsszeli szállodában bérelnek szobákat. 300 és 500 euró közti áron lehet itt éjjelenként szobát kapni, itt szállt meg brüsszeli látogatásán Barack Obama elnök is.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.