Janukovics azt mondja van VALAMENNYI felelőssége az ukrán válság kirobbanásában

külföld
2015 június 22., 19:57
comments 34

Viktor Janukovics, a 2014 elején Kijevből elűzött, oroszbarát ukrán elnök először ült le a nyugati média kamerái elé, a BBC Newsnight című műsorának adott interjút. Az elnök nem tagadta, hogy van felelőssége abban, hogy az ukrán biztonsági erők lőtték a Majdan téren összegyűlt tüntetőket, akiket felháborított, hogy Janukovics több hónapos hintázás végén (valószínűleg orosz nyomásra) úgy döntött, mégsem ír alá társulási megállapodást az EU-val.

Janukovics azt mondta, ő ellenezte az erőszakot és a fegyverhasználatot, és nem is ő adott erre parancsot. A biztonsági erők azonban a hatályos ukrán jogszabályoknak megfelelően jártak el az elnök szerint, így az ő felelőssége inkább abban van, hogy nem tett eleget a vérfürdő megakadályozása érdekében.

Oroszország krími invázióját és a Kelet-Ukrajnában kialakult háborút olyan tragédiáknak nevezte, melyek nem történhettek volna meg az ő uralma alatt. De szerinte most a fő cél, hogy Ukrajna kilábaljon a jelenlegi helyzetéből, így a Krím visszaszerzése sem reális, hiszen az csak újabb háborúval lenne lehetséges, azt meg Janukovics szerint senki nem akar.

Az exelnök igyekezett védeni magát a gazdagságára vonatkozó vádak ellen is, azt mondta, hogy természetesen az ő idejében is volt korrupció Ukrajnában, de ő nem vitt el állami pénzt, és nincsenek külföldi számlái, ahol ezeket az összegeket rejtegetné. Minden esetre Janukovics jelenleg emiatt szerepel az Interpol körözési listáján. Az elnök fényűző villájáról, ami menekülése után bejárhatóvá vált a kijeviek számára, azt mondta, hogy az nem is személyesen az övé. Hogy ő állami forrásokat lopott volna és rejtegetne, meg hogy fényűző életet élt volna, az szerinte mind csak az ellene indult politikai lejáratókampány része. Hogy miért voltak az elnöki rezidencia miniállatkertjében még struccok is, arra meg csak annyit mondott, hogy

„Azok épp ott voltak.”

photo_camera Az előzött elnök palotája

Janukovics azt mondta, hálával tartozik Putyinnak, amiért az orosz elnök utasítására az orosz különleges erők 2014. február 23-án kimenekítették Kijevből és Oroszországba szállították. De Janukovics szerint ő maga erről az akcióról nem tudott és ezt nem is kérte Moszkvától. Szerinte az élete még mindig veszélyben van, de reméli, hogy egyszer még visszatérhet Ukrajnába.

Janukovics arról is beszélt, hogy Ukrajnának egyben kell maradnia, és hogy a szeparatista ellenőrzés alatt álló keleti régiók is az ország részei. Ezért arra kérte Kijevet és a jelenlegi kormányt támogató erőket, hogy közvetlenül a szeparatistákkal tárgyaljanak.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.