11,4 millióba került az a tévéjáték, amit a köztévé hajnali kettőkor mutat be

media
2015 június 25., 08:28
comments 43

Ébredjenek korán, vagy ne is dőljenek le, ha nem akarnak lemaradni a Földindulás című film tévés bemutatójáról. Pénteken hajnalban lesz a Dunán a premier, 1:35-kor kezdődik, 2:55-kor már vége is van, simán vissza lehet feküdni aludni.

Írtunk már róla tegnap, miután Koncz Gábor kiakadt, hogy a köztévé milyen csúnyán elbánt a tévéjátékkal.

A film az Új Színházban játszott Kodolányi János darab tévés feldolgozása, a színház színészeivel vették fel a dráma eredeti helyszínén, az Ormánságban. Egy ötrészes sorozat egyik darabja. A megrendelő az MTVA volt, a készítő a Crossborder Film Kft. (a korábbi MTI vezérigazgató, Belénessy Csaba cége), a filmeket Pozsgai Zsolt rendezte. A sorozatból lement már egy, az Erkel és Mahler kapcsolatáról szóló Molto Pavane, múlt csütörtökön, éjjel 11-kor.

A következő a Földindulás, ez már éjjel fél kettőkor megy.

“Kodolányinak ez egy nagyon szép keresztény műve. Talán ez az oka?”

- tette fel a kérdést Koncz.

Megkérdeztük az MTVA-t, hogy miért gondolták ideálisnak a hajnali fél kettes időpontot egy olyan tévéfilm bemutatására, amire ráadásul a közmédia adott pénzt. 

"A Földindulás című alkotást a Duna televízió egy 5 részes sorozat egyikeként kívánta bemutatni. Azonban az M4 sport indulásáig a Duna a már megszerzett sportjogok sugárzásának csatornája is. A sportesemények sugárzását nem tudjuk halasztani, ezzel egy időben azonban lejáró jogú filmjeinket is sugározni szeretnénk. Ezért torlódott fel az utóbbi időben néhány program, és csúszott a késő estébe a Földindulás című alkotás"

- írja a köztévé.

Megkérdeztük azt is, hogy mennyibe került a hajnalra száműzött film. A válasz szerint

az MTVA a filmre nettó 11 480 000 forintot költött.

Ami egyébként egy majdnem másfél órás filmre nem sok. Arra viszont, hogy hajnalban mutassák be, arra nagyon is.

De nincs minden veszve, mert azt is írják, hogy "A problémát érzékelve úgy döntöttünk, hogy az M4 sport elindulása utáni időszakban - amikor már a Dunán is visszatérünk a szokásos programszerkezetünkhöz - megteremtjük annak lehetőségét, hogy ez az alkotás is eljusson közönségéhez, így augusztus 4-én, 22.55-kor kerül majd adásba". És aki elaludna éjjel, az megnézheti majd a Földindulást mediaklikk.hu oldalon is.

Hogyan milyen nézettségi elvárások vannak egy 11,4 millióból készült, hajnalban bemutatott filmmel kapcsolatban, arra az MTVA azt írta:

"A nézettségi elvárásokat tekintve elmondható, hogy a közmédia társadalmi megrendelést szolgál ki, a kereskedelmi csatornákkal szemben nem pusztán a nézettségre van tekintettel".

A színházi darabok tévés feldolgozásának következő darabja az eredetileg az Átriumban játszott Droszt, amelyet a színházban a kritikusokat veréssel csak mostanában fenyegető Radnai Márk rendezett. Ne csináljon programot jövő csütörtökről péntekre éjszaka sem, mert a Droszt is hajnali fél kettőkor kezdődik majd. Aztán a budafoki barlanglakásokban forgatott Farkasasszony jön, a többihez képest kifejezetten baráti, éjjel fél egyes indulással. Van még egy kosztümös film is, ami Kelemen Lászlóról és az első magyar színtársulatról szóló. Ennek időpontja még nincs meg. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.