Lázár János ismerősén kívül egyszerűen senki nem felelhet meg a dohánynagykeres nagypénz bezsebeléséhez kapcsolt törvényi feltételeknek

gazdaság
2015 június 25., 12:10
comments 197

"Nem felel meg a törvényi feltételeknek", "érvénytelen és értelmezhetetlen"

a Philip Morris, az Imperial Tobacco és a JTI közös ajánlata a dohánytermékek nagykereskedelmére, közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium mai közleményében. A tárca akkor is visszautasítaná az "alkalmatlan ellenpályázatot", ha már nem kötötte volna meg a szerződéseket Lázár János ismerősének cégével.

A dohánymultik ellenpályázata évi 5-6 milliárd forinttal többet hozna a magyar államnak, és jóval több munkahelyet hozna létre, mint a korábban kihirdetett győztes, a BAT és a Lázár János hódmezővásárhelyi ismerőséből döbbenetes ütemben dohánypiaci oligarchává váló Sánta János Tabán Trafikja.

Idén tízmillió forintot fizet a koncesszióért a nyertes BAT-Tabán (ez fokozatosan emelkedne szintén jelentéktelen évi 600 millió forintig, 2034-ig összesen 8,9 milliárdot fizetnének), a PM-Imperial-JTI ehelyett fokozatosan 6 milliárdra emelt éves díjjal összesen 89 milliárdot ígérne összesen 2034-ig.

A piacon gyakorlatilag kockázatmenetesen lehet évi 10-16 milliárd forint profitot elérni.

Ezt a pénzt hagyja kifolyni az államkasszából a minisztérium, egyenesen bele a haveri magáncégek zsebébe.

A minisztérium érvei a következőek. 1. A multik ajánlata formailag nem ajánlat, csak tárgyalási alap. 2. A koncessziós díjra (hiába ajánlottak sokkal nagyobb pénzt, mint a BAT-Tabán) a kiírással ellenkező ajánlatot adták az egyik részletkérdésben. 3. Nincs benne számítás, üzleti terv, továbbá az egész pályázat "eshetőleges". 4-5. Kérdéses, hogy az ajánlattevő átlátható-e, és hogy egyáltalán, ki tette az ajánlatot.

Kifogástalan! Mindez egy olyan pályázat után, aminek a kihirdetéséről nem értesülhettek időben a legnagyobb piaci szereplők.

Ez a dohánynagyker-mutyi (a trafikmutyi 2.0) egyébként valami egészen különleges koktélja a kormányzati lenyúlásnak. Mint ez Index remekül összefoglalta, minden van benne:

Tényleg elképesztő.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt