Már Oroszországban is kikiáltotta a kalifátust az ISIS

külföld
2015 június 25., 08:45
comments 160

Újabb területeken hirdette ki fennhatóságát az ISIS. A terrorszervezet egyik szóvivője, Abu Muhammad al-Adnani közlése szerint Oroszország észak-kaukázusi területein, Dagesztánban, Csecsenföldön, Ingusétiában, Kabard-Balkárföldön és Cserkeszföldön hoztak létre új "kormányzóságot".

Ez a gyakorlatban persze semmit sem jelent, a területek ténylegesen nincsenek az uralmuk alatt, de jelzi, hogy a kaukázusi régió iszlamista szélsőségesei csatlakoztak az ISIS-hez, vagy legalábbis elismerték annak fennhatóságát.

A régió szélsőségesei 2007-ben még az al-Kaida szövetségeseként kiáltották ki a Kaukázusi Emirátust - ennek több vezetője esküdött most hűséget az ISIS-nek.

Az orosz Nemzetbiztonsági Tanács főtitkárhelyettese, Jevgenyij Lukjanov adatai szerint akár kétezer orosz állampolgár is harcolhat az ISIS soraiban, jellemzően csecsenek és dagesztániak. Lukjanov szerint a Szíriát is megjárt csecsenek már elkezdtek visszaszivárogni Oroszországba, ami komoly problémákat okozhat a jövőben. (Via The Moscow Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.