Amikor a világ a szabadságot ünnepli, akkor Kocsis Máté és Kovács Zoltán sem maradhat csendben

publicisztika
2015 június 28., 06:56
comments 1173

Pénteken, magyar idő szerint délután 4 körül az amerikai Legfelsőbb Bíróság úgy döntött, hogy az országban mindenhol el kell ismerni az azonos nemű emberek házasságát. A házasságnak van egy csomó jogi vonatkozása, adózás, öröklés, kórházi ügyek; ez ma is egy fontos intézmény. A bíróság kimondta, hogy ha két ember szereti egymást, és össze akarnak házasodni, akkor az állam ezt nem tilthatja meg nekik.

A világ naposabb részén azóta ünneplenek . A Facebookon például sokan szivárványszínű profilképpel mutatják az egyetértésüket.

Created with facebook.com/celebratepride

Posted by Cecilia Rogán on Saturday, June 27, 2015

Vannak olyanok, akik ezzel nem értenek egyet. Akik valamilyen okból elhibázottnak, vagy fenyegetőnek tartják, hogy más emberek szabadon eldönthetik, hogyan (kivel) akarnak élni. Akik például szívesen lestoppolnák a "házasság" kifejezést, amit csak azok használhatnának a kapcsolatukra, akiknek ők megengedik.

Ők most nem ünnepelnek, hanem bosszankodnak. Az Egyesült Államokban, ahol ennek a döntésnek hatása lesz, ott ez még érthető. Mármint nem a házasság szabadságát ellenzők érvei. De ha valaki félelmetesnek találja, hogy két ember, akik szereik egymást szabadon összeházasodhatnak, azok számára most tényleg félelmetes idők kezdődnek Amerikában.

Magyarországon nem.

Itthon az Alkotmányba is beleírták, hogy kik hívhatják "házasságnak" a szerelmüket. Itthon az állam nem ismer el minden kapcsolatot ugyanúgy, két férfi, vagy két nő szerelme kevesebbet ér a törvény előtt.

Szóval Magyarországon nincs "veszély", az amerikai Legfelsőbb Bíróság döntésének itt nincs hatálya.

Ettől persze még bárkinek lehet véleménye a dologról, és nem is kell egyetérteni az ítélettel. Itthon nagyon sok, magát mérsékelt, árnyaltan gondolkodónak tartó ember érvel a mellett, hogy bizonyos pároknak ne járjanak ugyanolyan jogok, mint nekik.

Ők nyilván nem változtatják szivárványszínűre a profilképüket.

És akkor van Kocsis Máté és Kovács Zoltán.

4514046125539328

Nem teljesen értem, hogy ők mit akarnak mondani.

Hogy valami (valaki) vagy piros-fehér-zöld, vagy szivárványszínű? Aki meleg (vagy támogatja a melegek egyenjogúságát) az nem magyar? Hogy amikor a világ a szabadság győzelmét ünnepli, akkor ők valami mást szeretnének?

A piros-fehér-zöld és a szivárvány ilyen szembeállítása felelőtlen dolog.

Ahol a miniszterelnök is butaságokat beszél a melegekről, ahol a kormányszóvivő és a kormánypárt kommunikációs igazgatója is ezt nyomja, ott

az emberek egy része ettől úgy fogja érezni, hogy melegeket lehet piszkálni, sőt az kifejezetten divatos.

Nem gondolom, hogy ezeknek a képeknek a közvetlen következménye az lesz, hogy még többen fognak kiabálni, meg dobálózni a Pride útvonala mellett, de igenis bátorítják ilyesmivel azokat az embereket.

Erről speciel elég friss tapasztalatok vannak, elég megnézni mit csinálnak a fociultrák a kormányzat plakátkampány után.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.