Felavatták Belgrádban Gavrilo Princip szobrát

2015 június 28., vasárnap 18:03

A korábbi híreknek megfelelően szobrot emeltek Gavrilo Principnek, az első világháború kiváltó okának tartott szarajevói merénylet elkövetőjének vasárnap Belgrádban.

Az emlékmű abban a parkban áll, ami a szerb kormány épületéhez vezető Nemanja utca és a Szarajevó utca találkozásánál található.

A két méter magas, 350 kilogramm tömegű szobrot Tomislav Nikolic szerb elnök, valamint Milorad Dodik, a boszniai Szerb Köztársaság elnöke avatta fel a szarajevói merénylet 101. évfordulója alkalmából.

Gavrilo Princip 1914. június 28-án adott le halálos pisztolylövéseket a Boszniába látogató Ferenc Ferdinánd osztrák-magyar trónörökösre és feleségére, Zsófiára.

Princip azóta is megosztó történelmi személyiség. A szerbek hősként és szabadságharcosként tekintenek rá, aki az Osztrák-Magyar Monarchia elnyomása ellen küzdött, míg az európai népek többsége terroristának és merénylőnek tartja.

Tomislav Nikolic elnök hősnek nevezte Principet, aki Nikolic szavai szerint„a szabadság eszméjének jelképe, zsarnokölő és az Európában akkoriban jelen levő rabság alóli felszabadítás eszméjének hirdetője” volt.

A Belgrádban most felállított szobor pontos mása annak az emlékműnek, amelyet tavaly az első világháború századik évfordulója alkalmából emeltek Bosznia-Hercegovinában, Szarajevóban.