Az NSA nem csak a francia elnököket, de a francia gazdasági vezetőket is lehallgatta

külföld
2015 június 29., 20:35
comments 64

2004 és 2012 között legalábbis aktívan hallgatózott a francia gazdasági elit körében az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA). Ez derül ki a WikiLeaks kiszivárogtató portál birtokába került újabb dokumentumokból, amelyeket a Libération francia lap és a Medipart oknyomozó portál közölt hétfő este.

Kémkedtek mások mellett Francois Baroin és Pierre Moscovici gazdasági miniszter után, előbbi 2011-2012-ben, utóbbi 2012-2014-ben töltötte be a posztot.

A közzétett öt jelentés szerint az NSA Franciaország kereskedelmi tevékenységét, exportszerződéseit és a nemzetközi bankokkal való viszonyát térképezte fel.

Múlt kedden a WikiLeaks olyan dokumentumokat hozott nyilvánosságra, amelyekből az derült ki, hogy az NSA 2006 és 2012 között lehallgatta Jacques Chirac és Nicolas Sarkozy korábbi, valamint Hollande jelenlegi francia elnököt és környezetét. Az eset után a Fehér Ház közölte, hogy jelenleg nem is hallgatják már le az elnököt.

Hollande pedig közleményben reagált, miután rendkívüli védelmi tanácsülést hívott össze. Mint mondta, Franciaország nem fog eltűrni semmilyen tevékenységet, amely megkérdőjelezi a biztonságát. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.