Az NSA nem csak a francia elnököket, de a francia gazdasági vezetőket is lehallgatta

2004 és 2012 között legalábbis aktívan hallgatózott a francia gazdasági elit körében az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA). Ez derül ki a WikiLeaks kiszivárogtató portál birtokába került újabb dokumentumokból, amelyeket a Libération francia lap és a Medipart oknyomozó portál közölt hétfő este.

Kémkedtek mások mellett Francois Baroin és Pierre Moscovici gazdasági miniszter után, előbbi 2011-2012-ben, utóbbi 2012-2014-ben töltötte be a posztot.

A közzétett öt jelentés szerint az NSA Franciaország kereskedelmi tevékenységét, exportszerződéseit és a nemzetközi bankokkal való viszonyát térképezte fel.

Múlt kedden a WikiLeaks olyan dokumentumokat hozott nyilvánosságra, amelyekből az derült ki, hogy az NSA 2006 és 2012 között lehallgatta Jacques Chirac és Nicolas Sarkozy korábbi, valamint Hollande jelenlegi francia elnököt és környezetét. Az eset után a Fehér Ház közölte, hogy jelenleg nem is hallgatják már le az elnököt.

Hollande pedig közleményben reagált, miután rendkívüli védelmi tanácsülést hívott össze. Mint mondta, Franciaország nem fog eltűrni semmilyen tevékenységet, amely megkérdőjelezi a biztonságát. (MTI)